Pri protestoch a etnických nepokojoch zahynulo v Etiópii za týždeň 67 ľudí

Približne 67 ľudí zahynulo tento týždeň v Etiópskom regióne Oromia počas protestov proti premiérovi Abiyovi Ahmedovi, ktoré prerástli do etnických nepokojov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu.

26.10.2019 13:54
Etiópia / nepokoje / Foto: ,
Podporovatelia aktivistu Jawara Mohammeda z etiópskej oblasti Oromia na proteste v Addis Abebe, 24. októbra 2019.
debata (1)

„Celkový počet mŕtvych je 67,“ uviedol šéf regionálnej polície Kefyalew Tefera. „Približne 55 z nich zomrelo pri zrážkach medzi civilistami, ostatných zabili bezpečnostné sily,“ dodal. Podľa agentúry Reuters väčšina civilistov podľahla zraneniam spôsobeným kameňmi.

Násilnosti vypukli v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba a vo väčšine etiópskej oblasti Oromia po tom, ako popredný aktivista obvinil bezpečnostné zložky z pokusu o zosnovanie útoku voči nemu. Aktivista Jawar Mohammed je bývalým spojencom Abiya Ahmeda a príslušníkom etnickej skupiny Oromov, ku ktorej patrí aj premiér. Aktivista nedávno kritizoval premiérovu politiku a vo štvrtok vyzval na tlačovej konferencii na upokojenie situácie a obvinil úrady z podnecovania nestability.

Nórsky Nobelov výbor ocenil Abiya Ahmeda „za jeho snahu dosiahnuť mier a medzinárodnú spoluprácu, a predovšetkým za jeho rozhodujúcu iniciatívu pri riešení pohraničného konfliktu so susednou Eritreou“.

Mierová dohoda, ktorá bola podpísaná vlani, vyriešila 20-ročnú patovú situáciu vo vzťahoch medzi Etiópiou a Eritreou, ktorá nasledovala po vojne v rokoch 1998–2000.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Etiópia #etnické nepokoje