Mjanmarskí povstalci uniesli viac ako 40 policajtov a vojakov

Viac ako 40 príslušníkov mjanmarskej polície a armády uniesli v sobotu z trajektu na západe krajiny bojovníci z Jakchainskej armády (AA). S odvolaním sa na vyhlásenie mjanmarskej armády o tom informovala agentúra AFP.

26.10.2019 17:01
debata (4)

Povstalci zaútočili v sobotu ráno v Jakchainskom štáte strelnými zbraňami zo zálohy na trajekt, ktorý viezol policajtov a vojakov mimo služby. Ozbrojenci prinútili plavidlo zakotviť pri brehu a následne zajali jeho posádku, uviedol hovorca ministerstva.

Medzi zadržanými je podľa jeho slov „viac ako desať vojakov, približne 30 policajtov a dvaja zamestnanci sekcie nápravnovýchovných ústavov“. Hovorca dodal, že armáda vyslala za príslušníkmi AA helikoptéry, ktoré objavili veľký kontingent bojovníkov počas toho, ako sa snažili prejsť cez rieku.

AA požaduje väčšiu autonómiu pre prevažne budhistických Jakchaincov, ktorí sú najväčšou etnickou skupinou v nepokojnom Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska.

Ľudskoprávne organizácie obviňujú armádu aj AA z páchania vojnových zločinov v konflikte, pre ktorý museli svoje domovy opustiť tisíce miestnych obyvateľov. V Mjanmarsku pôsobí viac ako desiatka etnických militantných skupín, z ktorých mnohé vedú vojnu proti tamojšej vláde už od roku 1948, keď krajina získala nezávislosť od Británie. Ich požiadavky variujú od získania autonómie až po odštiepenie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #únos #Mjanmarsko