Pri protivládnych protestoch v Iraku zomrelo za dva dni 63 ľudí

Pri protivládnych demonštráciách v Iraku zahynulo za posledných 48 hodín najmenej 63 ľudí, uviedla agentúra AFP. Najviac zabitých pochádza z miest na juhu krajiny. V juhoirackom meste Násiríja sa skupina demonštrantov, ktorá sa oddelila od tisícok protestujúcich, pokúsila dostať do domu jedného z miestnych politických predstaviteľov. Ochranka budovy sa ich snažila zastaviť paľbou, uviedla iracká polícia.

26.10.2019 21:13
Iraq Protests Foto: ,
Protivládna demonštrácia v irackej metropole Bagdad, 26. októbra 2019
debata (78)

V Bagdade použili bezpečnostné zložky proti demonštrantom slzný plyn. Iracká armáda už skôr naznačila, že bude proti demonštrantom zasahovať tvrdšie. V piatok boli nádoby so slzným plynom použité len proti tým, ktorí sa na moste v centre metropoly snažili odstrániť zátarasy brániace im, aby sa dostali až do prísne stráženej vládnej štvrte.

Dnes ale bezpečnostné sily používali slzný plyn proti komukoľvek, kto sa na centrálnom námestí Tahrír objavil, napísala agentúra Reuters. „Prišli sme len s vlajkami a fľašami vody, ale oni na nás zaútočili,“ uviedol jeden z demonštrantov, 33-ročný Silván Núr. „Protestujeme pokojne, nemáme zbrane,“ dodal.

Podľa prvotných informácií zahynulo pri piatkových protestoch 42 ľudí, neskôr ale agentúra Reuters informovala o 52 mŕtvych. Ďalšie obete sú potom hlásené z dneška. Najmenej štyria ľudia zomreli v Bagdade po tom, čo ich zasiahli priamo do hlavy nádoby so slzným plynom, uviedli svetové agentúry s odvolaním sa na nemocničné zdroje.

Trojtýždňová pauza

Už na začiatku októbra si demonštrácie proti korupcii, nezamestnanosti a zle fungujúcim službám v niekoľkých irackých mestách vyžiadali vyše 150 ľudských životov. Polícia v piatok v Bagdade zasiahla slzným plynom, zábleskovými granátmi a varovnými výstrelmi proti tisícom demonštrantov, ktorí po trojtýždňovej pauze znovu vyšli do ulíc. Prvotné informácie hovorili o 30 mŕtvych, ďalší ľudia ale zomreli, keď zostali uväznení v meste Díváníja v horiacej budove zapálenej počas protestov.

Iracké ministerstvo vnútra a armáda dnes vydali vyhlásenie, podľa ktorého niektorí z demonštrantov zneužívajú protesty na útoky na vládne budovy a kancelárie politických strán. Armáda v tejto súvislosti varovala, že použije potrebné opatrenia na to, aby sa s týmito „sabotérmi“ vysporiadala.

Stovky protestujúcich, väčšinou mladých mužov, sa zhromaždili aj dnes na centrálnom bagdadskom námestí Tahrír. Ako poznamenala agentúra AP, medzi demonštrantmi bolo vôbec prvýkrát vidieť aj mladé ženy, niektoré z nich rozdávali protestujúcim vodu. V jednej chvíli sa demonštranti začali pokúšať odstrániť zátarasy, ktoré im bránili dostať sa do takzvanej Zelenej zóny, kde sídlia vládne úrady a veľvyslanectvá niekoľkých krajín. Príslušníci bezpečnostných zložiek sa ich snažili zastaviť a použili proti nim slzný plyn.

Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí v piatkovom prejave k národu sľúbil, že budúci týždeň vykoná zmeny vo vláde a prijme reformy. Uviedol tiež, že ľudia majú právo demonštrovať, násilie ale nebude tolerované. Rezignáciu kabinetu, ktorú demonštranti požadujú, odmietol. „Demisia súčasnej vlády by uvrhla krajinu do chaosu,“ povedal Mahdí.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Irak #protivládne nepokoje