Etiópsky premiér: Pokiaľ sa krajina nezjednotí, nestabilita sa môže prehĺbiť

Etiópsky premiér Abiy Ahmed v sobotu varoval, že pokiaľ sa krajina nezjednotí, nestabilita sa môže prehĺbiť a prisľúbil, že páchatelia etnického násilia, pri ktorom prišlo o život 67 ľudí, budú postavení pred spravodlivosť. Informovala o tom agentúra AFP.

27.10.2019 17:13
Ethiopia Noble Winner Foto: ,
Muž číta novú knihu od etiópskeho premiéra Abiy Ahmeda pod názvom Medemer (Synergia), vydanú 19. októbra 2019
debata (1)

„Kríza, ktorej čelíme sa stane ešte hrôzostrašnejšou a náročnejšou, pokiaľ sa Etiópčania nezjednotia a nezomknú spolu ako jeden,“ vyhlásil Abiy. Približne 67 ľudí zahynulo tento týždeň v Etiópskom regióne Oromia počas protestov proti premiérovi Abiyovi Ahmedovi, ktoré prerástli do etnických nepokojov.

Násilnosti vypukli v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba a vo väčšine etiópskej oblasti Oromia po tom, ako popredný aktivista obvinil bezpečnostné zložky z pokusu o zosnovanie útoku voči nemu.

Aktivista Jawar Mohammed je bývalým spojencom Abiya Ahmeda a príslušníkom etnickej skupiny Oromov, ku ktorej patrí aj premiér. Aktivista nedávno kritizoval premiérovu politiku a vo štvrtok vyzval na tlačovej konferencii na upokojenie situácie a obvinil úrady z podnecovania nestability.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia #Abiy Ahmed #nestabilita