Politika sa jej nepozdávala, začala šéfovať Belgicku

Nekončiaci sa seriál mužov na čele belgickej vlády ukončila 44-ročná dáma. Sophie Wilmèsová sa stala prvou ženou v dejinách krajiny, ktorá si sadla do kresla premiéra.

29.10.2019 08:00
Sophie Wilmèsová. Foto: ,
Nová belgická premiérka Sophie Wilmèsová.
debata

Doterajšiu ministerku pre rozpočet vymenoval do novej funkcie kráľ Philippe. Nahradila Charlesa Michela, ktorý odchádza inam. Úradovať bude naďalej v Bruseli, ale už ako predseda Európskej rady.

Wilmèsová takpovediac vdychovala politiku odmalička. Otec, ktorý bol uznávaný profesor ekonómie, pôsobil aj ako člen správnej rady Národnej banky Belgicka. Matka pracovala vo viacerých vládach ako odborníčka na rôznych ministerstvách. Rodičia sa doma rozprávali hlavne o politike. Dcéra spomína, že obaja boli posadnutí svojím povolaním. „Naopak, ja som bola odhodlaná, že to nikdy robiť nebudem. Nikdy. Politika sa mi zdala nepríjemná ako dážď," zdôverila sa Wilmèsová pre noviny La Libre Belgique.

Spočiatku to vyzeralo tak, že nepôjde v stopách svojich rodičov. Pracovala v reklamnej agentúre. Angažovala sa však potom v politike najprv na regionálnej úrovni, potom jej kariéra mala už federálny rozmer. V roku 2014 sa totiž stala poslankyňou celoštátneho parlamentu a o rok neskôr bola vymenovaná za ministerku pre rozpočet.

Je známe o nej, že sa nerada stáva stredobodom pozornosti. Prízvukuje, že prácu chce robiť poctivo, ako ju to do života naučili rodičia, ale vôbec nestojí o mediálny záujem prekračujúci jej agendu.

Presvedčil sa o tom novinár Francis Dan de Woestyne, ktorý chcel o Wilmèsovej v lete tohto roku napísať reportáž v rámci seriálu o významných ženách v Belgicku. „Prečo ja? Aká podoba môjho písaného portrétu? Nie príliš osobné?" prezradil o nej, čo sa ho pýtala, keď váhala, či prikývne.

Wilmèsová síce už dlhšie má osobnú internetovú stránku, ale svojmu životopisu venuje len deväť stručných odsekov bez toho, aby sa zmienila o súkromnom živote. Portál L'Avenir napísal, že v roku 2009 sa zosobášila s Christopherom Stoneom, Austrálčanom, ktorý sa pohybuje v reklamnej brandži. Do manželstva priviedol svojho jedného syna, s Wilmèsovou má ďalších troch potomkov. Volajú sa Victoria, Charlotte a Elizabeth, čiže ide o tri dcéry.

Nová premiérka prezradila o sebe, že keď má vzácne chvíle voľna pre seba, lebo najviac času venuje práci vo vláde a výchove detí, tak si najradšej vyjde von s kamarátkami a kamarátmi, s ktorými nedebatuje o politike. Pokiaľ ide o rodinu, majú hobby netypické pre Belgičanov – hokej. Mimochodom, keď deti novej šéfky vlády dospejú, budú výborne jazykovo pripravené na život. „Manžel s nimi hovorí po anglicky, ja po francúzsky a školské úlohy si robia v holandčine," povedala Wilmèsová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko