Sýrski Kurdi vzali pred špeciálnou operáciou vzorku DNA z Baghdádího bielizne

Sýrsky kurdský tajný agent vzal spodnú bielizeň abú Bakra Baghdádího, aby bolo možné overiť jeho totožnosť pomocou DNA ešte pred americkou špeciálnou operáciou, pri ktorej tento vodca extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) cez víkend zahynul. V pondelok to uviedol kurdský predstaviteľ identifikovaný ako Polat Can, napísala tlačová agentúra AFP.

29.10.2019 07:48
BAGDADI syria Foto: ,
Satelitný pohľad na bydlisko vedúceho ISIS Bagdádího, podľa zdroja, v blízkosti dediny Barisha v Sýrii.
debata (28)

Tento vplyvný poradca Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) zverejnil podrobnosti o špionážnej činnosti, ktorá vyústila do spomínanej špeciálnej operácie.

„Od 15. mája sme pracovali spoločne s americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA) na sledovaní Baghdádího a pozorne sme ho monitorovali,“ spresnil poradca. „Baghdádí menil miesta pobytu veľmi často,“ uviedol Can a dodal, že spriaznenej osobe sa podarilo dostať do domu, kde sa vodca IS podľa dostupných informácií skrýval.

„Náš vlastný zdroj, ktorému sa podarilo dostať k Baghdádímu, priniesol jeho spodnú bielizeň, aby sa mohol urobiť test DNA a aby sme sa mohli (stopercentne) uistiť, že dotyčná osoba je samotný Baghdádí,“ napísal poradca na Twitteri.

Zdôraznil, že operácia Spojených štátov, pri ktorej v severozápadnej sýrskej provincii Idlib zahynul Baghdádí, bola do veľkej miery výsledkom špionážnej práce SDF, hoci turecká ofenzíva proti Kurdom spustená 9. októbra akciu oddialila.

„Náš špionážny zdroj sa podieľal na akcii zaslaním súradníc, nasmerovaním zoskoku (z vrtuľníkov), účasťou na akcii a na jej úspešnom priebehu až do poslednej minúty,“ uviedol Can.

Prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý smrť najhľadanejšieho muža na svete v nedeľu oznámil, sa poďakoval sýrskym kurdským silám „za určitú podporu, ktorú dokázali poskytnúť“, ale nespresnil to. Trump povedal, že test DNA urobený v teréne potvrdil totožnosť Baghdádího, a poďakoval aj Turecku, Iraku, Sýrii a Rusku za spoluprácu.

Americké ministerstvo obrany v pondelok informovalo, že Baghdádího telo už zhodili do mora.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #DNA #Kurdi #Islamský štát #baghdádí