V Ženeve sa uskutočnilo prvé zasadnutie sýrskeho ústavodarného výboru

Predstavitelia sýrskej vlády a opozície sa v stredu v centre OSN v Ženeve zišli na prvom zasadnutí ústavodarného výboru, ktorého cieľom je vypracovať návrh novej sýrskej ústavy. Informovala o tom agentúra DPA.

30.10.2019 14:14
Ženeva / výbor / Sýria / ústava / Foto: ,
Zľava: zástupca sýrskej vlády Ahmad Kuzbari, osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Geir O. Pedersen a Hadi al-Bahra, zástupca sýrskej opozície na prvom zasadnutí ústavodarného výboru v centre OSN v Ženeve, 30. október 2019.
debata (2)

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Geir Pedersen toto stretnutie označil za „historický okamih“. Skutočnosť, že bojujúce strany sa po takmer deviatich rokoch vojnového konfliktu po prvý raz dohodli na stretnutí, je „pre Sýrčanov významným signálom nádeje“, povedal Pedersen pred 150-timi prítomnými delegátmi.

„Vyzývam vás, aby ste boli trpezliví a vytrvalí, pripravení robiť kompromisy, a aby ste sa konštruktívne zapájali,“ povedal Pedersen. Zároveň poukázal, že tieto rozhovory môžu viesť k rozsiahlejšiemu mierovému procesu. „Viem, že pre vás nie je jednoduché byť tu spolu v jednej miestnosti,“ dodal.

Experti však vyslovili vážne pochybnosti, či bude vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada ochotná robiť kompromisy po tom, ako si upevnila vojenskú kontrolu v tejto oblasti, poznamenal Reuters.

Ako napísala agentúra TASS, prvé zasadnutie má skôr symbolický charakter a prvé plnohodnotné pracovné stretnutie je naplánované na piatok 1. novembra. Vytvorenie sýrskeho ústavodarného výboru oznámil 23. septembra generálny tajomník OSN António Guterres. O jeho sformovaní sa rozhodlo na sýrskej mierovej konferencii v januári 2018 v ruskom meste Soči.

Tvorí ho 150 členov z radov predstaviteľov vlády, opozície a občianskej spoločnosti. Každá 50-členná skupina má navyše povinnosť vymenúvať 15 expertov, ktorí sa budú zúčastňovať na uzavretých stretnutiach v Ženeve.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ženeva #sýrska ústava