Syna generála Heliodora Píku rehabilitovali

Mestský súd v Prahe dnes rehabilitoval generála Milana Píku za jeho neoprávnené väznenie komunistickým režimom koncom 40. rokov minulého storočia. Podľa sudkyne je to jediná možná reakcia na krivdy spôsobené totalitným režimom. Podľa komunistickej obžaloby pripravoval v roku 1948 únos svojho otca z väzenia, neskôr popraveného generála Helidora Píku. Vo väzbe strávil Píka mladší štvrť roka.

30.10.2019 15:54 , aktualizované: 16:12
debata

Sudkyňa Helena Kutzlerová dospela k záveru, že Píka bol väznený bezdôvodne, a návrhu na rehabilitáciu sa preto rozhodla vyhovieť. „Jedine pozitívnym rozhodnutím môže dôjsť k spoločenskej rehabilitácii inžiniera Milana Píku, k náležitej reakcii demokratického štátu na krivdy spôsobené minulým totalitným režimom jeho úctyhodným občanom a na vyjadrenie jasného názoru na politicky vykonštruované procesy z čias komunistického režimu,“ uviedla v zdôvodnení.

Po smrti Milana Píku tento rok na jar požiadala o súdnu rehabilitáciu jeho dcéra Dagmar Sedláčková. Na súdnom pojednávaní ju v neprítomnosti zastupoval advokát Lubomír Müller, ktorý sa na prípady ľudí nespravodlivo perzekvovaných štátom špecializuje. Štátny zástupca sa stotožnil s argumentmi navrhovateľky, že Píkovo vzatie do väzby bolo nezákonné a že sa na neho vzťahuje zákon o súdnych rehabilitáciách.

Niekdajší vojnový veterán britského Kráľovského vojenského letectva (RAF) Milan Píka bol v novembri 1948 vzatý do väzby a obžalovaný z prípravy únosu svojho väzneného otca. Vo februári 1949 ho súd pre nedostatok dôkazov oslobodil spod obžaloby a prepustil na slobodu. Píka bol ale vyhodený zo štúdií práv aj z armády a mal problémy s úradmi. Odsťahoval sa na Slovensko, kde 20. marca 2019 zomrel.

V roku 1970 bol Milan Píka rehabilitovaný morálne a o 20 rokov neskôr povýšený do hodnosti plukovníka. V roku 2014 ho slovenský prezident Ivan Gašparovič a český prezident Miloš Zeman súčasne povýšili do hodnosti brigádneho generála. Bol teda jediným generálom dvoch armád – českej a slovenskej.

Jeho otec Heliodor Píka bol vo vykonštruovanom procese odsúdený na trest smrti. So synom Milanom mohol stráviť poslednú noc pred svojou popravou 21. júna 1949 v borskom väzení. Milan potom dlhé roky bojoval za rehabilitáciu nielen svojho otca, ale aj ďalších popravených či väznených vlastencov a vojakov.

Na súdne pojednávanie sa dostavila Galina Vášová, dcéra prokurátora Karla Vaše, ktorý v roku 1949 poslal Heliodora Píku na šibenicu. Uviedla, že prišla podporiť očistenie Milana Píku. „Je to pocit povinnosti, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť,“ povedala pred začatím rokovaní žena, ktorá sa verejne za činy svojho otca ospravedlnila. S Milanom Píkom sa stretla krátko pred jeho smrťou pri natáčaní dokumentárneho filmu Křišťálový fantom.

Tvorca snímky, historik Pavel Paleček, ktorý bol na pojednávaní tiež prítomný, pripomenul, že Vaš pôvodne navrhoval trest smrti nielen Heliodorovi, ale aj Milanovi Píkovi. „Do celej kauzy údajne vstúpil Klement Gottwald, ktorý povedal, že nebudeme vešať deti obesených,“ opísal Paleček dôvody, prečo bol Milan nakoniec prepustený na slobodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Milan Píka #rehabilitácia