Protivládne protesty v Iraku naberajú na sile

Protesty v Iraku naberajú na sile po tom, ako sa desaťtisíce demonštrantov zhromaždili na Námestí oslobodenia (Mídán at-Tahrír) v Bagdade a v prevažne šiitských centrálnych a južných oblastiach tejto nepokojnej blízkovýchodnej krajiny, napísala v stredu agentúra AP.

30.10.2019 19:11
debata (29)

Predstavitelia bezpečnostných zložiek a zdravotníckych zariadení uviedli, že viac ako 60 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď poriadkové sily vypálili konzervy so slzotvorným plynom do davu demonštrantov na námestí Oslobodenia, ktoré sa stalo epicentrom protestov.

Protestné hnutie proti znižujúcej sa životnej úrovni, vysokej nezamestnanosti a korupcii posilnili podporovatelia vplyvného šiitského duchovného Muktadu as-Sadra, ktorý vyzval vládu na odstúpenie. Pripojili sa k nemu aj študenti vysokých škôl.

Účastníci protivládnych protestov, ktoré sa vo viacerých irackých mestách obnovili minulý piatok, požadujú odstúpenie irackej vlády, rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb. Bezpečnostné zložky rozháňajú zhromaždené davy slzotvorným plynom, horúcou vodou, zábleskovými granátmi či obuškami.

Násilnosti si od začiatku októbra vyžiadali už 240 obetí na životoch.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #protivládne protesty