Bolsonara nahnevala reportáž, v ktorej ho spájajú s vraždou političky

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa vyhrážal brazílskej televízii Globo zrušením licencie v súvislosti s jej reportážou, v ktorej ho spája s prípadom vraždy političky z roku 2018. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

30.10.2019 20:55
jair bolsonaro Foto: ,
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro.
debata

Nahnevaný Bolsonaro, ktorý je momentálne na návšteve Saudskej Arábie, v živom vysielaní na Facebooku v utorok uviedol, že televízna stanica Globo mu zo života urobila peklo, a jej novinárov označil za „klamárov bez škrupúľ“.

Televízia Globo totiž v utorok odvysielala reportáž, v ktorej Bolsonara spája s bývalým policajtom obvineným zo zabita ľavicovej političky Marielle Francovej, členky mestskej rady v brazílskom Rio de Janeiro.

Televízia informovala, že vrátnik Bolsonarovho uzavretého rezidenčného komplexu v Riu povedal, že v deň vraždy od niekoho z prezidentovho domu dostal povolenie pustiť jedného z podozrivých do tohto objektu, kde žila aj ďalšia osoba podozrivá zo zabitia političky.

Bolsonaro, ktorý sa funkcie ujal 1. januára 2019, akúkoľvek spojitosť s prípadom poprel. Povedal, že v deň vraždy Francovej bol v Kongrese v hlavnom meste. To, že Bolsonaro v tom čase bol v Brazílii, uviedla vo svojej reportáži aj televízia.

Prezident zároveň televíziu a svojho bývalého spojenca Wilsona Witzela, guvernéra Ria, obvinil zo sprisahania s cieľom zaútočiť na neho i jeho rodinu.

Marielle Francová bola černoška s homosexuálnou orientáciou, čo je v brazílskej politike, ktorej dominujú prevažne belosi a muži, neobvyklé. Spolu s jej šoférom Andersonom Gomesom ju zastrelili v aute 14. marca 2018. Násilný čin vyvolal vlnu protestov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Jair Bolsonaro