V Rusku sa začalo trestné stíhanie za genocídu detí z domova príslušníkmi SS

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (VV RF) začal trestné konanie vo veci genocídy detí z detského domova, ktoré v roku 1942 povraždili príslušníci nacistických oddielov Schutzstaffel (SS) v meste Jejsk na pobreží Azovského mora. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie hovorkyne VV RF Svetlany Petrenkovej o tom informovala agentúra Interfax.

30.10.2019 21:15
debata

Ako uviedla Petrenková, trestné stíhanie vo veci genocídy bolo začaté na základe preštudovania odtajnených archívnych materiálov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktoré sa týkali vrážd detí z detského domova v Jejsku, ku ktorým došlo v októbri 1942.

Z archívnych informácií vyplýva, že za účelom vyvražďovania sovietskych občanov na Kubáni pôsobilo v danej oblasti v rokoch 1942–43 Einsatzkommando 10a SS na čele s Dr. Kurtom Christmannom.

„Bolo zistené, že v rámci trestných operácií sa 9. a 10. októbra príslušníci Einsatzkommanda 10a dopustili za pomoci prenosných plynových komôr masovej vraždy detí z detského domova mesta Jejsk,“ uviedla Petrenková, podľa ktorej sa na vraždení podieľali aj náčelník a doktor z miestneho gestapa a veliteľ daného mesta.

Telá 214 zavraždených detí boli podľa slov Petrenkovej nájdené až v roku 1943, po vytlačení nacistických vojsk z oblasti dnešného Krasnodarského kra­ja.

Hoci boli Christmann a časť jeho mužov za tieto zločiny odsúdení, náčelník a doktor z miestneho gestapa, ako aj veliteľ mesta Jejsk a iné zatiaľ neidentifikované osoby sa trestu vyhli.

Činy týchto osôb sú však podľa VV RF zločinmi proti ľudskosti a preto nepodliehajú premlčaniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #holokaust #druhá svetová vojna #SS #vojnové zločiny