Pentagon zverejnil prvé zábery zo zásahu proti Baghdádímu

Pentagon v stredu zverejnil prvé zábery z víkendového zásahu proti vodcovi tzv. Islamského štátu (IS) Abu Bakra Baghdádímu na severozápade Sýrie. Ministerstvo obrany USA zároveň varovalo, že by sa teroristická organizácia mohla pokúsiť o odvetný útok.

31.10.2019 07:35
debata (23)

Baghdádího pri víkendovej operácii zabilo špeciálne americké komando, keď zaútočilo na dom v provincii Idlib pri tureckej hranici. Pentagon teraz zverejnil neostré čiernobiele zábery z niektorých momentov akcie. Zachytávajú zvláštne sily blížiace sa k objektu aj zásah amerického letectva proti radikálom.

Najdramatickejšie sekvencie ukazuje mohutný stĺp dymu stúpajúci z krajiny po tom, čo zásah americkej bomby zrovnal so zemou areál, v ktorom sa Baghdádího zdržiaval.

Generál Kenneth McKenzie, ktorý velí americkým silám na Blízkom východe, v Perzskom zálive a severnej Afrike (CENTCOM), vysvetlil, že zničením objektu má byť aspoň čiastočne zabezpečené, že sa toto miesto nestane pre teroristov pútnickým alebo pamätným miestom. Potvrdil tiež skoršie špekulácie a oznámil, že bol Baghdádí pochovaný do mora.

Za úspech víkendovej operácie, ktorá skončila smrťou vodcu teroristickej organizácie Islamský štát abú Bakra Baghdádího, vďačia členovia amerických špeciálnych síl spoľahlivému informátorovi. Išlo o bývalého člena IS, ktorý sa v minulosti podieľal na budovaní útočiska pre Bagdhádího v Sýrii, ale ktorý prestal byť lojálni, keď ho Islamský štát pripravil o príbuzného.

Američania mali detailné informácie o mieste pobytu šéfa IS vrátane rozmiestnenia miestností v budove, tunelov pod ňou a počtu strážcov. Baghdádí zomrel, keď bol zahnaný do skrýše v tuneli, kde odpálil nálože pripevnené na svojej veste.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Pentagon #Islamský štát #baghdádí