Šéf NATO vyzval Rusko, aby sa stiahlo z východu Ukrajiny

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes vyzval Rusko, aby prestalo podporovať separatistov na východe Ukrajiny, stiahlo odtiaľ všetkých vojakov a vrátilo plavidlá ukrajinskej armády, ktoré zadržiava. Stoltenberg je v Kyjeve na rokovaní komisie NATO a Ukrajiny, počas ktorého sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym. Rusko neustále odmieta, že by sa na konflikte podieľalo.

31.10.2019 11:55 , aktualizované: 17:33
debata (162)

Za povzbudivé označil Stoltenberg správy o pokroku v niektorých častiach východnej Ukrajiny, kde v oblasti mesta Zolote pred niekoľkými dňami začalo odpútavanie jednotiek ukrajinskej armády a síl proruských separatistov. Ukrajinský prezident Zelenskyj pred začiatkom stretnutia so Stoltenbergom oznámil, že 4. novembra sa začnú odpútavať znepriatelené síly aj v oblasti obce Petrivske.

Stiahnutie vojakov oboma stranami je považované za poslednú prekážku mierových rokovaní medzi Ukrajinou, Ruskom, Francúzskom a Nemeckom označovaných ako normandský formát. Cieľom rozhovorov je konflikt na východe Ukrajiny ukončiť. Ukrajinská armáda bojuje proti separatistom podporovaným Ruskom v Luhanskej a susednej Doneckej oblasti od jari 2014. Konflikt si odvtedy vyžiadal životy viac ako 13 000 ľudí.

Ruský prezident Vladimir Putin dal v stredu najavo, že je za konanie summitu o východnej Ukrajine v normandskom formáte. Podľa neho však treba počkať do chvíle, keď bude stiahnutie vojakov aj zbraní dokončené, pripomenula agentúra AP.

Šéf NATO do Kyjeva pricestoval z ukrajinského prístavu Odesa, kde navštívil štyri lode Severoatlantickej aliancie, ktoré hliadkujú v Čiernom mori. Ide o plavidlá patriace Bulharsku, Taliansku, Rumunsku a Španielsku. Zelenskyj povedal, že Ukrajina chce v rámci obnovenia stability a bezpečnosti v čiernomorskej oblasti spolupracovať s NATO, uviedla agentúra TASS.

Zelenskyj: Ukrajina je pripravená urýchliť prípravy na vstup do NATO

Ukrajina je pripravená urýchliť prípravy na vstup do NATO a nevylučuje zo svojej agendy možnosť získať Akčný plán členstva (MAP). Na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Kyjeve to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovali agentúry UNIAN a Ukrinform.

Podľa Zelenského sa Ukrajina a Severoatlantická aliancia dohodli na aktualizovanom balíku spoločných projektov a diskutovali o vyhliadkach na spoluprácu v rámci Programu rozšírených príležitostí (EOP) NATO.

„Dohodli sme sa na aktualizovanom, konsolidovanom balíku projektov a praktických opatreniach. Diskutovali sme o perspektívach našej spolupráce v rámci Programu rozšírených príležitostí NATO. Dnes som dokázal, že Ukrajina je pripravená prejsť na túto novú úroveň partnerstva s Alianciou,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

„Medzi naše priority patrí aktívna interakcia s Alianciou, pokiaľ ide o odolnosť Ukrajiny voči hybridným hrozbám a zvýšenie kybernetickej bezpečnosti. Zintenzívňujeme našu prácu v rámci Platformy NATO a Ukrajiny pre boj proti hybridným hrozbám, pričom hlavnou akciou je spoločný výcvik Coherent Resilience 2020 v Čiernom mori,“ doplnil Zelenskyj.

Ukrajina má okrem toho podľa neho záujem o posilnenie svojej interakcie s NATO s cieľom obnoviť stabilitu a bezpečnosť v čiernomorskom regióne.

„Očakávame, že bude podporený návrh Ukrajiny prijatý v apríli tohto roka, pokiaľ ide o praktické kroky na implementáciu čiernomorského balíka NATO. Musíme spoločne posilniť kapacity ukrajinského námorníctva v tomto dôležitom regióne,“ dodal ukrajinský prezident.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Jens Stoltenberg #proruskí separatisti #konflikt na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj