Rusi chytili hackera, ktorý nechal zavraždiť vyšetrovateľku

Ako o svetovom prvenstve v rozlúsknutie nájomnej vraždy objednanej cez darknet, teda ťažko prístupné anonymný časti internetu, referuje ruská redakcia BBC o dolapení údajného objednávateľa minuloročnej likvidácie vyšetrovateľky obzvlášť závažných prípadov Jevgenije Šiškinovej. Zabijakom bol podľa vyšetrovateľov devätnásťročný študent Abdulaziz Abdulazizov, zákazníkom hacker Jaroslav Sumbajev, zadržaný v Gruzínsku a tento mesiac vyhostený do Ruska.

31.10.2019 23:22
debata (25)

„Hacker Sumbajev považoval Štyridsaťdeväťročnú Šiškinovú za osobného nepriateľa. Ambiciózna a priamočiara Šiškinová mu to oplácala rovnako a pátrala po ňom podľa stôp, ktoré zanechal na internete,“ uviedla ruská redakcia BBC.

Vyšetrovateľka odhalila Sumbajeva ako mozog bandy hackerov, ktorí okrádali cestovné kancelárie o milióny rubľov. Hacker o nej nenávistne písal a vyhrážal sa jej. Keď po ňom nechala vyhlásiť medzinárodné pátranie, po vzore hrdinu svojho obľúbeného filmu „Chyť ma, ak to dokážeš“ jej pravidelne z cudziny telefonoval či zanechával odkazy, dokonca jej poslal svoju fotku na pozadí mosta cez Bospor.

Z Istanbulu však Sumbajev musel utiecť do Gruzínska v tajnej skrýši pod strechou turistického autobusu, a vtedy napísal, že chystá nájomnú vraždu. Najprv nechal podpáliť vyšetřovatelkin automobil. Šiškinová však odmietla pridelenú ochranku. Vlani 10. októbra ju zastrelili, keď vychádzala zo svojho domu pri Moskve. Vrah vypálil dva výstrely, z ktorých jeden zasiahol obeť do šije. Strelec vzápätí utiekol. Zranenú našiel jej muž, ale žena vykrvácala na mieste.

O pol roka neskôr sa k činu priznali dvaja mladiství. Zákazku na vraždu prijali v darknete, na platforme majiteľa internetového obchodu s narkotikami, v ktorom strelcov sedemnásťročný spoločník vypomáhal.

„Bola to nielen prvá vražda plne zorganizovaná cez darknet, ale aj prvá vyriešená vražda z darknetu,“ tvrdí Igor Bederov zo spoločnosti Internet-rozysk, ktorá pomáhala vyšetrovateľom pri pátraní.

Strelca sa podarilo dolapiť aj vďaka tomu, že k ceste na miesto zločinu aj k úteku z miesta činu použil taxi, objednané cez internet. Teraz mu hrozí doživotie.

Dvadsaťdeväťročný Sumbajev, zadržaný v Gruzínsku kvôli nedovolenému ozbrojovaniu, žiadal o politický azyl, ale gruzínsky súd rozhodol o jeho vyhostení do vlasti.

Hacker napísal BBC, že s vraždou nemá nič spoločné a že za mreže ho dostali ruské tajné služby, ktoré ho vraj nútili, aby pre nich v rokoch 2012 a 2013 pracoval a „rozvracal ekonomiku Spojených štátov a európskych krajín“.

Šiškinová bola posmrtne vyznamenaná rádom Za statočnosť. Internetový obchod s narkotikami, ktorý vraj poslúžil na objednanie vraždy, zostal podľa BBC v prevádzke.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #darknet #nájomná vražda