K útoku na vojakov v Mali sa prihlásil Islamský štát

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k piatkovému útoku v Mali, pri ktorom zahynulo najmenej 53 miestnych vojakov. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

02.11.2019 08:23 , aktualizované: 22:16
mali afrika vojaci Foto: ,
Malijskí vojaci na archívnej snímke.
debata (12)

Príslušné vyhlásenie zverejnila tlačová agentúra Amák blízka Islamskému štátu. Tvrdenie, že za útokom v Mali stál IS, však nepodložila žiadnymi dôkazmi.

IS sa zároveň prihlásil aj k sobotňajšiemu zabitiu francúzskeho vojaka v Mali.

Pri piatkovom útoku na vojenskú základňu v regióne Ménaka na severovýchode Mali, ktorý leží neďaleko hraníc s Nigerom, prišlo o život najmenej 53 vojakov a jeden civilista. Predpokladalo sa, že za jedným z najkrvavejších útokov príslušníkov malijskej armády stáli miestni islamskí militanti. Až do soboty sa však k nemu nikto neprihlásil.

V Mali a ďalších krajinách afrického regiónu Sahel operujú rôzne extrémistické skupiny. V boji proti nim pomáhajú aj tisíce francúzskych vojakov. Jeden z nich v sobotu prišiel o život v tom istom malijskom regióne, kde deň predtým došlo ku krvavému útoku na základňu. Zahynul pri výbuchu bomby nastraženej na ceste, ktorý zasiahol obrnené vozidlo, v ktorom sa viezol. Podľa agentúry AFP sa Islamský štát prihlásil aj k nastraženiu bomby, ktorá zabila francúzskeho vojaka.

Minister pre komunikáciu Yaya Sangare na Twitteri napísal, že pri útoku že situácia je pod kontrolou a momentálne prebieha pátranie po telách a ich identifikácia. Podľa jeho slov útok na základňu prežilo desať osôb.

Pred mesiacom neďaleko hraníc s Burkinou Faso pri dvoch útokoch džihádistov zahynulo 40 vojakov. Niektoré zdroje uviedli, že počet mŕtvych sa znížil.

Extrémisti prepojení na teroristickú sieť al-Káida ovládli sever Mali ešte v roku 2012. O rok neskôr tam vyslala svoj armádny kontingent niekdajšia koloniálna mocnosť Francúzsko. Aktivity džihádistov sú na vzostupe aj v strednej a južnej oblasti Mali.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #teroristický útok #Mali #Islamský štát #džihádisti