Salvádor vyhostil venezuelských diplomatov verných prezidentovi Madurovi

Vláda stredoamerického štátu Salvádor vyhostila venezuelských diplomatov verných tamojšiemu prezidentovi Nicolásovi Madurovi. Zároveň uznala za dočasného prezidenta Venezuely opozičného lídra Juana Guaidóa, informovala v nedeľu agentúra AP.

03.11.2019 18:54
venezuela vlajka Foto:
Venezuelská vlajka na proteste proti tamojšiemu prezidentovi Nicolásovi Madurovi.
debata (14)

Juana Guaidóa už za legitímneho lídra Venezuely uznali Spojené štáty a ďalších vyše 50 krajín sveta. Na strane Madura stoja Rusko, Čína a Kuba.

Salvádorská vláda dala v sobotu venezuelským promadurovským diplomatom 48 hodín na opustenie krajiny. Kancelária salvádorského prezidenta Nayiba Bukeleho súčasne zdôraznila, že vo Venezuele je potrebné uskutočniť slobodné voľby s cieľom ukončiť tamojšiu dlhodobú politickú a humanitárnu krízu. Bukele sa stal salvádorským prezidentom v júni tohto roku a zmenu postoja voči Venezuele avizoval ešte pred svojím zvolením.

V januári tohto roka sa vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny. Obvinil pritom Madura, že svoje znovuzvolenie do úradu dosiahol len za pomoci manipulácií. Podľa Madura chce Guaidó uskutočniť štátny prevrat za pomoci Washingtonu.

Napriek podpore USA a väčšiny krajín Južnej Ameriky sa Guaidóovi stále nepodarilo reálne prevziať moc vo Venezuele. Madura totiž stále podporuje venezuelská armáda a svojich vojenských expertov mu na pomoc vyslalo aj Rusko. Jediným voleným orgánom, ktorý ovláda venezuelská opozícia, je parlament.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Salvádor #Nicolas Maduro #Juan Guaidó