Útok na konzulát Iránu v Karbalá si vyžiadal troch mŕtvych a 19 zranených

Traja ľudia prišli o život a 19 ďalších utrpelo zranenia po tom, ako desiatky Iračanov zaútočili v nedeľu na iránsky konzulát v šiitskom posvätnom meste Karbalá. Informovala o tom agentúra AP, ktorej to povedal nemenovaný zdroj z prostredia irackých bezpečnostných zložiek s tým, že medzi zranenými je sedem policajtov.

04.11.2019 11:36
Irak / ambasáda / Irán / demoštranti / Foto: ,
Demonštranti zakladajú oheň pred iránskym konzulátom v šiitskom posvätnom meste Karbalá, 3. november 2019
debata (1)

Demonštranti preliezli cez betónové bariéry okolo budovy, zvesili iránsku vlajku a nahradili ju irackou. Výtržníci hádzali do objektu zápalné fľaše a spôsobili požiar.

Bezpečnostné sily strieľali do vzduchu, aby rozohnali dav, ktorý v meste Karbalá – južne od Bagdadu – hádzal okolo budovy konzulátu na rohu ulice kamene a pálil pneumatiky. Protesty sú zamerané proti povojnovému politickému systému a vládnucej elite, ktorú Iračania obviňujú z drancovania majetku svojej krajiny v čase, keď ich čoraz viac trápi chudoba.

Hnev demonštrantov je však zameraný aj na susedný Irán a vplyvné iracké šiitské milície s ním spojené. Demonštranti vyzývajú na rozsiahle zmeny, nielen na odstúpenie vlády.

Protivládne protesty v Karbalá, Bagdade a ďalších juhoirackých mestách často prerastajú do násilia, pri ktorom bezpečnostné sily spúšťajú streľbu a protestujúci podpaľujú vládne budovy a ústredia Iránom podporovaných milícií. Tento mesiac pri bezpečnostných zákrokoch zahynulo viac než 250 ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Irán #veľvyslanectvo #Karbalá