Rumuni demonštrovali proti nelegálnemu výrubu lesov

Tisíce ľudí vyšli v Bukurešti a ďalších rumunských mestách do ulíc proti rozšírenému nelegálnemu výrubu lesov, pri ktorom v uplynulých dvoch mesiacoch prišli o život dvaja ľudia.

04.11.2019 12:50
Rumunsko / protest / Foto: ,
Demonštranti v rumunskom hlavnom meste protestujú proti rozšírenému nelegálnemu výrubu lesov v krajine, Bukurešť, 3. novembra 2019
debata

Centrom Bukurešti pochodovalo smerom k ministerstvu lesného a vodného hospodárstva podľa odhadov miestnych televíznych staníc asi 4000 ľudí. Mnohí bubnovali a skandovali „Náš les nie je vaša komodita“ či „Zlodeji“.

Protesty zorganizovala rumunská odnož Greenpeace a ďalšie organizácie na ochranu prírody. Demonštranti požadovali dôkladné vyšetrenie smrti dvoch lesníkov, útokov na lesníkov, sprísnenie zákona o výrub lesov a okamžité zlepšenie štátneho systému, ktorý má nelegálne odlesňovanie sledovať.

V uplynulých rokoch podľa federácie odborových organizácií Silva prišlo o život šesť lesníkov a 650 ďalších sa stalo terčom fyzických útokov, vrátane bitia alebo útokov s nožmi a sekerami či strelnou zbraňou.

Medzi mŕtvymi je napríklad Raducu Gorcioaia, ktorého telo s početnými ranami na hlave bolo objavené v jeho aute vo východnom Rumunsku v župe Iaşi (Jasy) 12. septembra tohto roku. Liviu Pavel Pop bol zastrelený na severozápade krajiny v župe Maramureš 16. októbra. Oba prípady polícia stále vyšetruje.

Rumunsko, kde sa nachádzajú niektoré z posledných nedotknutých lesov v Európe, ktoré sú domovom mnohých živočíšnych druhov, prichádza podľa Greenpeace kvôli nelegálnemu odlesňovaniu o deväť hektárov lesa denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Rumunsko #výrub lesov