Muž obvinený zo streľby v mešite v Nórsku hajloval na súde

Nór obvinený z augustovej streľby v mešite v meste Baerum, neďaleko nórskej metropoly Oslo, sa v pondelok postavil pred súd, kde na pojednávaní polícia žiadala predĺženie jeho vyšetrovacej väzby o štyri týždne.

04.11.2019 13:15
Nórsko súd Manshaus Foto: ,
Philip Manshaus zdvíha ruku v nacistickom pozdrave na súde v Osle
debata (42)

Philip Manshaus (22) je obvinený z terorizmu a z vraždy svojej nevlastnej sestry, pripomenula tlačová agentúra DPA. Manshaus pri vstupe do siene okresného súdu v Osle predviedol nacistický pozdrav, uviedli nórske médiá.

Hoci pondelkové pojednávanie bolo prístupné aj verejnosti, príkaz na zachovanie mlčanlivosti zabránil médiám v informovaní o tom, čo Manshaus povedal, vrátane vyhlásenia, ktoré prečítal.

Muž je tiež obvinený z vraždy, pretože v jeho dome v Baerume sa našlo telo jeho 17– ročnej nevlastnej sestry, ktorá bola adoptovaná z Číny. Manshaus predviedol nacistické pozdravy aj na svojich troch predchádzajúcich vypočúvaniach. Vo väzbe je od 12. augusta.

Pri útoku na mešitu, teda Islamské centrum al-Noor, v Baerume z 10. augusta nikto nezahynul ani neutrpel vážne zranenie, pretože Manshausa pri fyzickom zápase premohli dvaja návštevníci mešity.

Nórske médiá informovali, že Manshaus zverejnil na internete odkaz a chválil v ňom marcové streľby v dvoch mešitách v meste Christchurch na Novom Zélande, pri ktorých zahynulo 51 ľudí. Manshaus, ktorý má podľa vyšetrovateľov krajne pravicové a protiprisťaho­valecké názory, napísal príspevok len niekoľko hodín pred útokom na mešitu v Baerume.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #mešita #nacistický pozdrav