Výroba obohateného uránu v Iráne dosiahla úroveň piatich kilogramov denne

Výroba obohateného uránu v Iráne dosiahla úroveň piatich kilogramov denne. Ide o desaťnásobok úrovne, akú výroba dosahovala pred dvoma mesiacmi, keď Teherán upustil od mnohých záväzkov vyplývajúcich z medzinárodnej jadrovej dohody uzatvorenej v roku 2015, píše agentúra AFP.

04.11.2019 15:49
debata (2)

Irán ďalej vyvinul dve vyspelé centrifúgy, z ktorej jednu aktuálne podrobuje testom. Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí to oznámil na pôde jadrového zariadenia v meste Natanz v strednom Iráne.

Na základe jadrovej dohody môže Irán používať na obohacovanie uránu len odstredivky staršieho typu IR-1.

Sálehí v rozhovore pre televíziu povedal, že Teherán aktuálne používa 60 centrifúg typu IR-6, píše agentúra AP. Zároveň oznámil, že jeho krajina pracuje na novom prototype odstredivky, tzv. IR-9, ktorá bude 50-krát výkonnejšia než IR-1.

Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA, tzv. jadrová dohoda) z roku 2015 zaviedol pre Irán prísne limity na produkciu obohateného uránu, ktorý môže byť využitý ako palivo v jadrových reaktoroch alebo ako munícia v jadrových hlaviciach. Výmenou za tieto obmedzenia sa signatárske krajiny zaviazali zmierniť ekonomické sankcie voči Iránu. V roku 2018 však od dohody odstúpili Spojené štáty, ktoré následne na islamskú republiku uvalili nové sankcie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #obohatený urán