Labourista Lindsay Hoyle sa stal predsedom britskej Dolnej snemovne

Poslanec Labouristickej strany Lindsay Hoyle bol v pondelok zvolený za nového predsedu Dolnej snemovne britského parlamentu, informovala stanica Sky News. Hoyle nahradí Johna Bercowa, ktorý tento post zastával od roku 2009.

04.11.2019 20:54 , aktualizované: 21:55
Británia EÚ brexit voľby Johnson parlament... Foto:
Poslanci počas debaty v Dolnej snemovni britského parlamentu.
debata (1)

Do boja o post predsedu Dolnej snemovne sa pôvodne zapojilo sedem kandidátov a o víťazovi sa rozhodlo až vo štvrtom kole hlasovania. Hoyle v ňom zvíťazil nad labouristom Chrisom Bryantom pomerom hlasov 325 : 213.

Pri voľbe predsedu sa víťazom stáva kandidát, ktorý získa podporu minimálne 50 percent hlasujúcich poslancov. V prípade, že 50 percent nezíska žiadny z kandidátov, nasleduje ďalšie kolo.

V každom kole je podľa platných pravidiel vyradený kandidát s najnižším počtom hlasov i kandidáti, ktorí nezískajú päť percentný podiel hlasov potrebný na postup do ďalšieho kola.

Lindsay Hoyle získal najviac hlasov v každom z prvých troch kôl, no nestačilo to na 50-percentnú väčšinu. O víťazovi preto rozhodlo až štvrté kolo.

Hoyle sa narodil v roku 1957 v meste Adlington v grófstve Lancashire v severozápadnej časti Anglicka. Za poslanca parlamentu bol po prvý raz zvolený v roku 1997 ako člen Labouristickej strany. Od roku 2010 zastával funkciu podpredsedu Dolnej snemovne.

Bercow z postu predsedu odstúpil 31. októbra. Do povedomia širokej verejnosti sa dostal najmä vďaka svojmu osobitému štýlu riadenia parlamentu počas ostrých diskusií britských poslancov o brexite.

Britský parlament minulý týždeň schválil návrh premiéra Borisa Johnsona, na základe ktorého sa 12. decembra uskutočnia predčasné voľby. Parlament bude rozpustený 5. novembra, uvádza agentúra AP.

Priebeh voľby predsedu

Hlasovanie sa začalo v pondelok popoludní a do súboja o post predsedu sa prihlásilo sedem uchádzačov, do tretieho kola postúpili už len traja. Novozvolený predseda nahradí Johna Bercowa, ktorý 31. októbra po vyše desiatich rokoch odstúpil z funkcie.

Hoyle získal v prvom kole získal najviac hlasov (211). Nezískal však podporu minimálne 50 percent hlasujúcich poslancov, preto nasledovalo druhé kolo, do ktorého postúpili piati kandidáti.

Po každom kole je vyradený kandidát s najnižším počtom hlasov a kandidáti, ktorí nezískali päť percentný podiel hlasov potrebný na postup do ďalšieho kola.

V druhom kole získal Hoyle už 244 hlasov, čo však stále nebola nadpolovičná väčšina hlasujúcich. Voľba predsedu Dolnej snemovne pokračuje vo večerných hodinách tretím kolom, do ktorého postúpili traja kandidáti.

Kandidátom sa mohol stať ktorýkoľvek člen Dolnej snemovne, ktorý získal podporu najmenej 12 poslancov. Tí však museli zastupovať najmenej tri rôzne politické strany.

Lindsay Hoyle je od roku 2010 podpredsedom Dolnej snemovne. Medzi kandidátmi boli okrem neho aj ďalšie dve podpredsedníčky Rosie Wintertonová a Eleanor Laingová, či Harriet Harmanová, ktorá je poslankyňou britského parlamentu od roku 1982 a v minulosti bola aj líderkou Labouristickej strany. Ďalšími kandidátmi boli Edward Leigh, Chris Bryant a Meg Hillierová.

Leigh a Hillierová boli vyradení v prvom kole a Wintertonová v druhom. Harmanová sa po druhom kole rozhodla stiahnuť svoju kandidatúru. Do tretieho kola voľby tak okrem Hoyla postúpili len Chris Bryant a Eleanor Laingová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #predseda #Dolná snemovňa