Súd EÚ opäť rozhodol proti poľskej justičnej reforme

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť svojou reformou súdnictva porušuje právo EÚ. Prijatý zákon o znižovaní dôchodkového veku sudcov podľa Súdneho dvora EÚ môže vyvolávať pochybnosti o nezávislosti sudcov. Súd označil zákon aj za diskriminačný, pretože stanovil rozdielny vek odchodu do dôchodku sudkýň a sudcov či prokurátoriek a prokurátorov. Minister spravodlivosti má podľa tejto normy právomoc povoliť alebo nepovoliť ich pokračovanie vo výkone funkcie.

05.11.2019 10:34 , aktualizované: 17:53
debata (3)

Žalobu na súd v Luxemburgu podala Európska komisia, ktorá proti Poľsku vedie konanie vo viacerých častiach spornej justičnej reformy. Varšava na verdikt reagovala vyhlásením, že ho „podrobne zanalyzuje“, ale zároveň tvrdí, že komisia nezobrala do úvahy úpravu zákona a verdikt sa týka neexistujúceho sta­vu.

Zákon, ktorý presadila poľská vláda pred dvoma rokmi, znížil dôchodkový vek sudcov zo 67 rokov na 65 rokov u mužov a na 60 u žien. Po kritike Varšava zákon mierne upravila – zjednotila dôchodkový vek sudcov a sudkýň na 65 rokov a obmedzila niektoré právomoci ministra spravodlivosti.

Čaká sa na nápravu

Brusel však úpravy považuje za nedostatočné. V reakcii na dnešný verdikt Európska komisia pripomenula, že Varšava doteraz neumožnila návrat sudcom odvolaným na základe pôvodnej verzie zákona. „Lopta je teraz na strane poľských úradov. Očakávame, že nám oznámia, ako chcú zabezpečiť nápravu,“ povedala hovorkyňa komisie Mina Andreevová.

Poľsko by malo po verdikte súdu zabezpečiť nápravu, inak môže Brusel podať novú žalobu so žiadosťou o uvalenie finančnej sankcie. Takéto krajné riešenie však zatiaľ nepoužil a komisia podľa jej hovorkyne aj teraz očakáva, že tento nástroj nebude musieť použiť.

Príliš silný minister

Európsky súdny dvor dnes konštatoval, že stanovením rozdielneho veku zákon porušuje pravidlá EÚ proti diskriminácii na základe pohlavia. Odmietol tvrdenie Varšavy, že stanovené rozdiely sú pozitívne opatrenia.

„Tieto rozdiely totiž nemôžu kompenzovať kariérne znevýhodnenia verejných zamestnancov ženského pohlavia tým, že by im pomáhali v ich profesijnom živote a naprávali ťažkosti, s ktorými sa môžu stretnúť počas svojej kariéry,“ uvádza sa tlačovej správe súdu.

Za problém označil aj fakt, že minister spravodlivosti by rozhodoval o žiadostiach sudcov o odklade ich nástupu do dôchodku. Tieto opatrenia podľa súdu vyvolávajú pochybnosti o neovplyvniteľnos­ti sudcov.

„Cieľom nového systému by v skutočnosti mohlo byť to, aby sa ministrovi umožnilo v prípade určitých skupín sudcov ukončiť ich výkon funkcie po dosiahnutí novo stanoveného bežného veku odchodu do dôchodku, a zároveň ponechať inú časť týchto sudcov vo funkcii,“ uvádza tlačová správa. „Kritériá, na základe ktorých má minister prijať rozhodnutie, sú príliš vágne a neoveriteľné; rozhodnutie nemusí byť zdôvodnené a nemožno ho napadnúť súdnou žalobou,“ zdôvodňuje rozhodnutie tlačová správa súdu.

Európska komisia vedie s Poľskom takmer dva roky súdne konanie pre obavy z ohrozenia právneho štátu. Procedúra sa môže teoreticky skončiť až odobratím hlasovacích práv Poľsku, ale pre nutnosť jednomyseľnosti pri prijatí takého rozhodnutia sa to neočakáva – vetovalo by to Maďarsko.

Podľa kritikov sa poľská vláda snaží obmedziť nezávislosť súdov a získať nad nimi kontrolu. Konzervatívna vládna strana Právo a spravodlivosť, ktorá v októbri opäť vyhrala parlamentné voľby, justičnú reformu vysvetľuje snahou zefektívniť prácu súdnictva a zbaviť sa sudcov spájaných ešte s komunistickým režimom.

Už v júni však súd v Luxemburgu rozhodol, že v rozpore s právom EÚ je aj poľský zákon, ktorý umožňuje vláde zasahovať do zloženia najvyššieho súdu a znižuje dôchodkový vek jeho členov. V októbri zas Európska komisia podala žalobu na Varšavu pre nový disciplinárny poriadok, ktorý umožňuje trestať sudcov na základe ich rozhodnutia.

Podobný súdny proces hrozil aj Budapešti. Tá však minulý týždeň oznámila, že definitívne ustupuje od zavedenia nového systému správnych súdov, ktorý sa stal terčom kritiky medzinárodných právnych expertov.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky súdny dvor #poľská reforma justície