Nová Kaledónia bude znovu hlasovať o nezávislosti od Francúzska

Francúzsky premiér Édouard Philippe v utorok oznámil, že ďalšie referendum o nezávislosti Novej Kaledónie, francúzskeho zámorského územia v Tichom oceáne, sa bude konať v septembri 2020. Pôjde v poradí už o druhý takýto plebiscit po tom, ako dosiahli separatisti v poslednom referende v roku 2018 nečakane vysokú podporu.

05.11.2019 11:26
debata

Lídri domorodých Kanakov, ktorí tvoria zhruba 39 percent obyvateľstva a sú prevažne zástancami nezávislosti, veria, že sa im časom podarí získať podporu verejnosti.

Zasadzovali sa preto o čo najneskorší možný termín druhého referenda. Naopak, podporovatelia zotrvania v rámci Francúzska – najmä potomkovia európskych kolonistov – požadovali, aby sa referendum konalo už v júli. Obe strany sa nakoniec podľa Philippea, ktorý dohliadal na rokovania, dohodli na kompromise, ktorým je 6. september.

Napätie medzi podporovateľmi nezávislosti a zástancami zachovania zväzku s Francúzskom sa začalo v Novej Kaledónii stupňovať v 80. rokoch, keď si nepokoje a boje vyžiadali v tejto oblasti viac ako 70 obetí na životoch. Násilnosti ukončila mierová dohoda z roku 1998, na základe ktorej získalo toto súostrovie vyššiu mieru autonómie. Zmluva zároveň zaviazala Paríž k tomu, aby do roku 2022 umožnil uskutočnenie troch referend o nezávislosti.

V prvom referende, ktoré sa konalo v novembri 2018, sa za nezávislosť vyslovilo 43,6 percenta zúčastnených voličov.

Nová Kaledónia je považovaná za strategický bod Francúzska v ázijsko-tichomorskom regióne, v ktorom sa čoraz viac prejavuje vplyv Číny. Okrem toho tam nachádza približne štvrtina z celkových svetových zásob niklu, ktorý sa využíva pri výrobe elektroniky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #nezávislosť #referendum #Nová Kaledónia