Taliansko ako prvé na svete zavedie do škôl predmet o zmenách klímy

Taliansko začne ako prvá krajina na svete v štátnych školách povinne vyučovať predmet o zmenách klímy. V rozhovore, o ktorom dnes informovala agentúra Reuters, to povedal taliansky minister školstva Lorenzo Fioramonti, ktorý patrí k najaktívnejším propagátorom ochrany životného prostredia vo vláde.

05.11.2019 13:11
debata (4)

Fioramonti je z Hnutia piatich hviezd (M5S) a v septembri ho opozícia kritizovala, keď povzbudzoval študentov, aby išli namiesto do školy na protesty týkajúce sa ochrany klímy.

V najnovšom rozhovore povedal, že všetky štátne školy začnú od budúceho školského roka vyučovať predmet o zmenách klímy a vyčlenia pre neho 33 hodín ročne. Z perspektívy udržateľného rozvoja potom majú byť vyučované aj predmety ako zemepis, matematika alebo fyzika. „Chcem, aby sa taliansky školský systém stal prvým na svete, ktorý postaví do centra všetkého, čo sa v školách vyučuje, spoločnosť a životné prostredie,“ povedal 42-ročný minister.

Fioramonti sa zaoberá politickou ekonómiou a publikoval niekoľko kníh, v ktorých sa vyslovil za to, aby sa upustilo od používania hrubého domáceho produktu ako miery ekonomického úspechu krajín. Presadzuje tiež zavedenie nových daní z leteniek, plastov a sladkých potravín a takto získané peniaze chce využiť v školstve.

Tieto návrhy však kritizuje opozícia s tým, že daňové zaťaženie Talianov je už tak vysoké. Napriek tomu však vláda zapracovala návrh dane z plastov a sladkých nápojov do návrhu rozpočtu pre budúci rok.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #školy #zmena klímy