Karol Habsburský prehral v Rakúsku spor o podobu svojho mena

Vnuk posledného rakúskeho cisára a českého kráľa Karol Habsburský dnes v Rakúsku prehral spor na ústavnom súde, ktorý sa týkal podoby jeho mena. Súd nižšej inštancie ho pred časom odsúdil za porušenie zákona o zrušení šľachty z roku 1919, pretože na svojej internetovej stránke uviedol ako svoje meno Karl von Habsburg. Použil teda šľachtickú predložku "von". Podľa ústavného súdu bol rozsudok v poriadku a Habsburgove práva nijako porušené neboli, informovala agentúra APA.

05.11.2019 15:58
debata (18)

Rakúsko zakázalo šľachtu krátko po prvej svetovej vojne, spolu s tým zakázalo – na rozdiel napríklad od Nemecka – aj používanie predložky „von“ v prídomkoch, ktorá zodpovedá slovenskému „z“. Meno Karla Habsburského tak v Rakúsku znie oficiálne Karl Habsburg a nie Karl von Habsburg.

Na ústavný súd sa potomok starého európskeho rodu obrátil kvôli rozsudku viedenského správneho súdu, ktorý ho pred časom odsúdil za porušenie zákona z roku 1919 a uložil mu pokutu 70 eur. Verdikt vyniesol potom, čo na Habsburga prišlo anonymné udanie kvôli tomu, že na internete využíva doménu karlvonhabsbur­g.at.

Ústavný súd dnes uznal rozhodnutie nižších súdov v súlade s rakúskou ústavou. Stotožnil sa aj s rozhodnutím odvolacieho súdu, ktorý síce potvrdil odsúdenie za porušenie zákona, zrušil ale pôvodnú 70eurovú pokutu. V zákone z roku 1919 je totiž stanovená pokuta až na „20 000 rakúskych korún“.

Podľa ústavného súdu dnes už takú pokutu nemožno uložiť. Karl von Habsburg sa narodil v roku 1961 ako najstarší syn Otta Habsburského a vnuk posledného rakúskeho cisára Karola I., ktorý bol tiež českým a uhorským kráľom.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Karol Habsburský