Predseda Európskej rady Tusk nebude kandidovať na post poľského prezidenta

Predseda Európskej rady (ER) a bývalý poľský premiér Donald Tusk nebude kandidovať v prezidentských voľbách v Poľsku, ktoré sa budú konať v roku 2020. Informovala o tom agentúra AP

05.11.2019 22:13
debata (4)

.

„V budúcich (poľských) prezidentských voľbách nebudem kandidovať,“ povedal Tusk v Bruseli pre poľské televízne stanice, pričom dodal, že z rokov 2007–2014, keď bol premiérom, nesie na svojich bedrách príliš veľké bremeno.

„Chce to, aby kandidoval niekto, koho neťaží bremeno náročných a nepopulárnych rozhodnutí, a ja si takéto bremeno so sebou nesiem, odkedy som bol premiérom,“ povedal podľa agentúry PAP predseda ER.

Tusk tiež dodal, že v budúcoročných prezidentských voľbách podporí kandidáta opozície, ktorý bude stáť proti súčasnému prezidentovi Andrzejovi Dudovi. Toho podporuje konzervatívna vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) — hlavný politický súper Občianskej platformy (PO), na ktorej čele Tusk kedysi stál.

Pôsobenie Tuska vo funkcii premiéra bolo spojené so stabilným hospodárskym rastom a zlepšovaním imidžu Poľska v zahraničí, ale aj s nepopulárnymi opatreniami, napríklad zvýšením veku odchodu do dôchodku, ktoré však súčasná vláda medzičasom zrušila.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk