USA sprísňujú opatrenia pred budúcoročnými prezidentskými voľbami

Spojené štáty sprísňujú bezpečnostné opatrenia pred americkými prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať 3. novembra 2020. Chcú tak zabrániť možnému zasahovaniu do volieb zahraničnými mocnosťami, ako sú Rusko, Čína a Irán, informovala v stredu agentúra DPA.

06.11.2019 06:55
debata (14)

„Naši protivníci chcú podkopať naše demokratické inštitúcie, ovplyvniť nálady verejnosti a politické kroky vlády. Rusko, Čína, Irán a ďalší zahraniční aktéri so zlými úmyslami sa budú snažiť zasahovať do volebného procesu alebo ovplyvňovať vnímanie voličov,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v utorok spoločne vydalo sedem amerických vládnych agentúr a úradov vrátane FBI a NSA.

Z tohto dôvodu sa bude pred budúcoročnými prezidentskými voľbami v USA uplatňovať „bezprecedentná úroveň koordinácie“ medzi všetkými 50 americkými štátmi a teritóriami.

Jej cieľom bude eliminácia bezpečnostných hrozieb, ktoré predstavujú kampane na internetových sociálnych sieťach, dezinformačné kampane či kybernetické útoky na štátnu a lokálnu infraštruktúru.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by došlo k narušeniu volebnej infraštruktúry v USA. Americké úrady však vyzvali občanov, aby im v tomto smere nahlasovali akékoľvek podozrenia.

Pod utorkovým vyhlásením sú podpísaní aj predstavitelia amerického ministerstva obrany, spravodlivosti a vnútornej bezpečnosti.

Vyšetrovanie vedené osobitným americkým vyšetrovateľom Robertom Muellerom dospelo k záveru, že Rusko zasahovalo do prezidentských volieb v USA z roku 2016 v prospech Donalda Trumpa. Aktéri podporovaní Ruskom sa snažili pôsobiť na amerických voličov aj prostredníctvom Facebooku.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby v USA #zasahovanie do volieb