Prezidenti Francúzska a Číny podporili nezvratnú parížsku klimatickú dohodu

Čínsky prezident Si Ťin-pching a francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyhlásili, že parížska klimatická dohoda je "nezvratná". Ich vyjadrenie prichádza po tom, ako Spojené štáty tento týždeň oficiálne oznámili odstúpenie od tohto svetového dohovoru. Informovala o tom agentúra AFP.

06.11.2019 08:42
debata (12)

V spoločnom vyhlásení oboch lídrov po ich rozhovoroch v Pekingu sa uvádza, že Si a Macron znova potvrdili „svoju pevnú podporu pre parížsku dohodu, ktorú považujú za nezvratný proces a kompas pre dôrazné opatrenia v oblasti klímy“.

Macron bez toho, aby priamo menoval USA, doplnil, že „odsudzuje rozhodnutia iných“.

Čínsky prezident pri privítaní Macrona pred rozhovormi vyzdvihol návštevu francúzskeho lídra v Pekingu, ktorou podľa neho obaja „vysielajú svetu silný signál pevného zachovávania multilateralizmu a voľného obchodu, ako aj spolupráce pri budovaní otvorených ekonomík“, informovala agentúra AP.

Macron vo svojich vyjadreniach povedal, že Čína a Európska únia musia „budovať stabilné partnerstvo vo veľkých svetových otázkach vo svete, ktorý je viac a viac destabilizovaný“.

„Rozvíjanie prístupu na trh a partnerstva medzi našimi podnikmi je prioritou,“ vyhlásil francúzsky prezident.

Macron začal tento týždeň trojdňovú návštevu Číny oznámením, že EÚ dosiahla s touto krajinou dohodu o boji proti falšovaniu poľnohospodárskych produktov. Ďalšie dohody boli podpísané v stredu, píše AP.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Si Ťin-pching #Emmanuel Macron #parížska klimatická dohoda