Miliardár Bloomberg zvažuje účasť v prezidentských voľbách

Bývalý starosta New Yorku, podnikateľ a demokratický politik Michael Bloomberg síce v marci oznámil, že na budúci rok nebude kandidovať za prezidenta USA, posledný status jeho politického poradcu na Twitteri však necháva tejto možnosti stále dvere otvorené, píše agentúra DPA.

08.11.2019 09:29
Michael Bloomberg USA Foto: ,
Bývalý starosta New Yorku, podnikateľ a demokratický politik Michael Bloomberg.
debata (7)

Bloomberg sa obáva, že v súčasnosti nie je v demokratickom tábore nikto, kto môže vo voľbách poraziť prezidenta Donalda Trumpa, uviedol poradca Howard Wolfson.

Bloomberg (77), podľa časopisu Forbes deviaty najbohatší muž v USA, v marci pôvodne tvrdil, že namiesto kandidatúry chce svoju energiu a značné finančné zdroje venovať úsiliu zameranému na porážku súčasného republikánskeho prezidenta Trumpa, ako aj na boj so zmenami klímy a násilím páchaným strelnými zbraňami.

Bloomberg investoval viac ako 100 miliónov dolárov na pomoc demokratom už v kongresových voľbách v roku 2018, pripomenul Wolfson. „Teraz musíme dokončiť prácu a zabezpečiť, aby bol Trump porazený,“ pokračoval Wolfson s tým, že podnikateľa čoraz viac znepokojuje „súčasné pole demokratických kandidátov“. Dodal, že Bloomberg by kandidoval ako starosta New Yorku, podnikateľ a filantrop.

Očakáva sa, že 77-ročný podnikateľ vyplní príslušné dokumenty potrebné pre demokratické primárky v Alabame už tento týždeň. V súčasnosti sa o nomináciu Demokratickej strany uchádza 17 kandidátov. Medzi favoritov patria bývalý viceprezident Joe Biden, senátorka Massachusetts Elizabeth Warrenová a vermontský senátor Bernie Sanders.

Agentúra DPA pripomenula, že prípadná Bloombergova kandidatúra by ohrozila všetkých popredných demokratických kandidátov, najmä však bývalého viceprezidenta Joea Bidena.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #michael bloomberg #prezidentské voľby v USA