Výbuch v bani na východe Nemecka si vyžiadal dvoch zranených

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri dnešnej explózii v bani neďaleko mesta Halle v strednom Nemecku. Informoval o tom denník Mitteldeutsche Zeitung. Zhruba 35 ďalších osôb, ktoré zostali uväznené pod zemou, sa podľa polície po niekoľkých hodinách podarilo vyslobodiť.

08.11.2019 12:36
Nemecko / Teutschenthal / baňa / Foto: ,
Pohľad na baňu pri obci Teutschenthal, Nemecko.
debata

Výbuch sa odohral v bani pri obci Teutschenthal, ktorá leží len niekoľko kilometrov západne od Halle v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Príčina explózie zatiaľ nie je jasná. Podľa agentúry DPA sa mohol vznietiť plyn, ktorý sa v podzemných priestoroch nahromadil. Na mieste zasahovali desiatky hasičov a záchranárov.

Po výbuchu zostalo pod zemou uväznených asi 35 ľudí, ktorí sa ukryli v bezpečnostných priestoroch, zhruba 700 metrov pod povrchom. Podľa hovorcu krajinského banského úradu mali k dispozícii prívod vzduchu. Krátko pred poludním polícia na informovala, že sa všetkých z bane podarilo dostať na povrch. Z bane vyšli zrejme nepoškodenou šachtou.

Oboch zranených previezli záchranári do nemocnice. Jeden utrpel ťažké a druhý ľahké zranenia. Zo zavalených ľudí podľa polície nikto zranený nebol.

V bani Teutschenthal pracuje zhruba sto ľudí. Ťažiť sa tu prestalo v roku 1982, v posledných pätnástich rokoch tu baníci pracujú na jej stabilizácii. V starých šachtách sa tiež uskladňuje odpad, predovšetkým z ťažby v iných baniach. Pôvodne sa v bani Teutschenthal ťažili draselné soli i soľ kamenná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #baňa #Teutschenthal