Bývalý japonský politik dostal v Číne doživotie za pašovanie drog

V Číne bol dnes na doživotie odsúdený bývalý japonský politik, ktorý sa v roku 2013 pokúsil prepašovať z krajiny v kufri 3,3 kilogramu metamfetamínu. Informovala o tom agentúra AP.

08.11.2019 13:18
Takuma Sakuragi Foto: ,
Na nedatovanej fotografii niekdajší japonský poslanec miestneho zastupiteľského zboru v prefektúre Aiči Takuma Sakuragi
debata

Takuma Sakuragi, niekdajší poslanec miestneho zastupiteľského zboru v prefektúre Aiči, bol zadržaný pri kontrole batožiny na letisku v čínskom Kantone (Kuang-čou). Drogy, ktoré sa chystal dopraviť do svojej vlasti, mal ukryté v topánkach v kufri.

V roku 2014 pre neho prokuratúra žiadala trest smrti, doživotné väzenie alebo najmenej 15-ročný trest. Súd verdikt nad teraz 76-ročným Japoncom opakovane odkladal s poukazom na zložitosť prípadu.

V rovnakom prípade bol na trest smrti s dvojročným odkladom odsúdený muž pôvodom z Mali a na doživotie ďalší Afričan z Guiney. Japonec tvrdí, že je nevinný, a plánuje sa proti rozsudku odvolať. Podľa jeho právnika neexistujú presvedčivé dôkazy, že Sakuragi o drogách v kufri vedel.

Sakuragiho právnik uviedol, že istý Nigérijčan, ktorý sa so Sakuragim poznal, ho požiadal, aby mu do Japonska odviezol kufor plný ženského oblečenia. Bol vraj určený jeho manželke, ktorá pracuje v Japonsku ako návrhárka. V kufri ale boli topánky, v ktorých podpätkoch bol ukrytý metamfetamín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #doživotie #pašovanie drog #metamfetamín #Takuma Sakuragi