Irán zostrelil nad juhom krajiny cudzie bezpilotné lietadlo

Iránska armáda dnes na juhu krajiny zostrelila bezpilotné lietadlo, ktoré patrilo cudzej krajine. Oznámil to guvernér juhoiránskej provincie Chuzestán. Iránska agentúra Fars tvrdí, že stroj ráno zlikvidovala protivzdušná obrana nad mestom Bandar Máhšahr, ktoré leží na pobreží Perzského zálivu a v ktorom pôsobia veľké petrochemické podniky.

08.11.2019 14:10
debata

Guvernér provincie Chuzestán Gholámrezá Šaríatí povedal, že „zostrelený dron určite patril cudzej krajine“. „Našli sme vrak, teraz sa to vyšetruje,“ citovala ho agentúra IRNA. Zatiaľ nie je jasné, či išlo o civilné alebo vojenské lietadlo, ani akej krajine patrilo.

Všetky zdroje pri tejto príležitosti pripomenuli incident z júna, keď Irán zostrelil nad Hormuzským prielivom americké bezpilotné lietadlo, ktoré podľa tvrdenia Teheránu narušilo iránsky vzdušný priestor. Washington priznal stratu stroja, ale trval na tom, že lietadlo bolo v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Po tomto incidente Spojené štáty pripravovali odvetnú akciu, avšak prezident Donald Trump útok na poslednú chvíľu odvolal s tým, že by straty na životoch boli príliš vysoké.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #bezpilotné lietadlo