V detskej výžive našli ortuť

Česká Štátna veterinárna správa (SVS) nariadila v piatok spoločnosti Hamé, aby pre zvýšený obsah ortuti stiahla v Českej republike z predaja 4500 balení detskej výživy Hamánek s tuniakom.

09.11.2019 00:04
debata (6)

Väčšina výrobkov bola vyvezená do zahraničia. Informovala o tom na svojej webovej stránke SVS.

SVS nariadila stiahnuť z trhu detskú výživu... Foto: SVS ČR
Hamanek foto SVS nariadila stiahnuť z trhu detskú výživu "Hamánek Tuňák se zeleninou a bramborem".

Vyšetrenia preukázali zvýšený obsah ortuti. Väčšina výrobku bola exportovaná do zahraničia, menšia časť išla na český trh.

V ČR bol výrobok predávaný napríklad v obchodných reťazcoch Kaufland, Tesco a Albert či v internetovom obchode Mall.cz, uvádza sa na webovej stránke SVS.

Ako uvádza SVS na svojej stránke, ide o výživu s dátumom výroby 15. 7., 1. 10. a 8. 10. 2019.

„Štátna veterinárna správa v rámci kontroly zdravotnej nezávadnosti výrobkov dojčenskej a detskej výživy zistila, že vzorka odobraná z produktu vyrobeného 15. 7. 2019 nevyhovuje limitom stanoveným v pláne monitoringu cudzorodých látok na rok 2019. Celková hodnota ortute bola takmer trikrát vyššia než tento limit,“ píše SVS v tlačovej správe.

Aj podľa českého Štátneho zdravotného ústavu výrobok niekoľkonásobne prekračuje tolerovateľnú týždennú dávku pre metylortuť povolenú u malých detí.

Vyšetrenia potvrdili zvýšený obsah ortute aj v ďalších šaržiach výrobku, ale aj v surovine, ktorá bola použitá pri výrobe výživy – v tuniakovi vo vlastnej šťave, ktorý pochádza z Ekvádoru.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #detská výživa #ortuť #stiahnutie z predaja