Ruský profesor sa priznal k brutálnej vražde milenky

Popredný ruský profesor histórie a odborník na Napoleona Oleg Sokolov, pôsobiaci v Petrohrade, sa priznal k vražde svojej mladej milenky a bývalej študentky. Vyšetrovateľom uviedol, že jej telo rozštvrtil. Jeho obludný zločin vyvolal vlnu šoku v celom Rusku, napísali v nedeľu tlačové agentúry AFP a AP.

10.11.2019 16:32
oleg sokolov Foto: ,
Na archívnej snímke z roku 2012 profesor Oleg Sokolov.
debata (44)

Sokolov, 63-ročný vysokoškolský učiteľ histórie, dostal v roku 2003 dokonca francúzske vyznamenanie Rad Čestnej légie.

Zatkli ho už v sobotu pre podozrenie z vraždy, keď ho vytiahli z ľadovej vody rieky Mojka aj s batohom obsahujúcim ženské ruky.

„Priznal vinu,“ povedal agentúre AFP Sokolovov právnik Alexander Počujev. Dodal, že jeho klient ľutuje to, čo urobil, a teraz spolupracuje s vyšetrovateľmi.

Sokolov bol údajne opitý a spadol do rieky, keď sa pokúšal zbaviť častí tela.

Potom mal údajne v pláne spáchať samovraždu v Petropavlovskej pevnosti, jednej z najslávnejších pamätihodností v niekdajšom hlavnom meste cárskeho Ruska, pričom chcel byť oblečený ako Napoleon.

Sokolov učil dejiny na Petrohradskej štátnej univerzite, kde vyštudoval aj ruský prezident Vladimir Putin, a mal blízke vzťahy s ruskými predstaviteľmi.

Zatknutý Sokolov povedal vyšetrovateľom, že svoju milenku zastrelil pri hádke a potom jej odrezal hlavu, ruky a nohy, informovali miestne médiá.

Počujev naznačil, že Sokolov bol zrejme v strese alebo citovo rozrušený.

„Je to starší človek,“ povedal právnik a dodal, že jeho klienta teraz liečia v nemocnici na podchladenie.

Polícia našla v profesorovom dome telo 24-ročnej Anastasije Ješčenkovej bez hlavy a zakrvavenú pílku. Dvojica spolu napísala množstvo odborných diel.

Tento historik, ktorý vyučoval aj na parížskej univerzite Sorbonna, je autorom kníh o francúzskom cisárovi Napoleonovi Bonapartem. Sokolov pôsobil aj ako poradca pri tvorbe viacerých historických filmov a zúčastnil sa na rekonštrukcii napoleonských vo­jen.

Profesor a jeho milenka študovali francúzske dejiny a radi sa obliekali do dobových kostýmov – Sokolov najmä do kostýmu Napoleona.

Študenti opísali Sokolova ako talentovaného učiteľa, ktorý vedel dobre napodobniť francúzskeho cisára a jeho generálov, ale aj ako „fanatika“, ktorý volal svoju milenku „Joséphine“ a rád sa nechal oslovovať „veličenstvo“.

„To, čo sa stalo, je jednoducho príšerné,“ vyjadril sa pre AFP nemenovaný pedagóg z Petrohradskej štátnej univerzity. Povedal, že Sokolov bol oddaný práci, ale takisto bol citovo nevyrovnaný a nadmerne pil alkohol.

Bývalý Sokolovov študent Fjodor Danilov uviedol, že profesor bol uznávaný ako jeden z najlepších pedagógov univerzity, ale bol to výstredný muž, ktorý občas kričal vo francúzštine.

Jeho vzťah s Ješčenkovou bol verejným tajomstvom, vysvetlil Danilov. „Ale nikomu to neprekážalo, bola to jej vec,“ dodal.

Médiá uvádzajú, že Sokolov v roku 2008 zbil inú ženu a vyhrážal sa jej zabitím, ale nikdy nebol obvinený.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vražda