Španieli si opäť zvolili pat

Ani po druhých voľbách počas jedného roka sa v Španielsku nečrtá rýchle vytvorenie stabilnej vlády. Patová situácia pokračuje a jej riešenie bude dokonca ešte zložitejšie ako po aprílových voľbách. Voľby síce opäť vyhrali socialisti úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza, svoje pozície si však neposilnili, skôr naopak. Po kampani, v ktorej dominovala napätá situácia v Katalánsku, sa posilnila krajne pravicová strana Vox, ktorá svoje zisky zdvojnásobila a po ľudovcoch sa stala treťou najsilnejšou stranou.

11.11.2019 06:24 , aktualizované: 17:59
debata (15)

Vytvorenie vlády, o ktoré sa Sánchez predtým neúspešne pokúšal rokovaním s krajnou ľavicou, bude komplikované. Sánchez však dúfa, že sa mu predsa len podarí vládu zostaviť.

„Vytvoríme progresívnu vládu,“ vyhlásil po zverejnení prvých výsledkov. Rokovať chce so všetkými stranami, okrem tých, ktoré šíria nenávisť. Veľká koalícia tradičných rivalov – socialistov a ľudovcov – sa však nechystá. Odmietajú ju obe strany. Podľa denníka La Vanguardia socialisti, ktorí budú mať v 350-člennom parlamente 120 kresiel, budú potrebovať podporu viacerých strán, zrejme aj katalánskych separatistov.

Štvrté parlamentné voľby za štyri roky v porovnaní s predchádzajúcimi pritiahli k volebným urnám menej voličov – vyše 69 percent. Tí napokon rozhodli o posilnení pravice – viac získali ľudovci (88 kresiel), ale najmä krajne pravicová strana Vox, ktorá sa do španielskeho parlamentu dostala po prvý raz len v apríli a teraz ako tretia najsilnejšia strana bude mať 52 kresiel.

Krajná pravica sľubovala tvrdý postup voči katalánskym separatistom aj prísnejšie pravidlá pre imigráciu. Predvolebná kampaň v tieni protestov v Katalánsku po odsúdení separatistických politikov na vysoké tresty sa prejavila aj v posilnení regionálnych nacionalistic­kých strán.

Naopak, straty utrpela krajne ľavicová Unidas Podemos, s ktorou Sánchez viedol rokovania o podpore jeho menšinovej vlády. Najväčší prepad vo voľbách však zaznamenala centristická strana Občania. Tá sa spočiatku hlásila k liberálnym pozíciám a po jarných voľbách bola treťou najsilnejšou stranou.

Spoluprácu so socialistami však odmietla a po jej príklone k pravici a nacionalizmu, keď na regionálnej úrovni spolupracovala s krajnou pravicou, tentoraz pohorela – v parlamente bude mať len desať kresiel. Šéf strany Albert Rivera včera v reakcii na prehru odstúpil z vedenia strany a ohlásil odchod z politiky.

Socialisti vinia z nárastu podpory krajnej pravice práve ľudovcov a centristickú stranu Občania. „Neboli schopní postaviť sa proti radikalizácii,“ vyhlásila úradujúca podpredsedníčka vlády Carmen Calvová.

V rozdrobenom parlamente nebudú mať väčšinu ani ľavicové, ani pravicové strany. Socialistov, ktorí sa opäť pokúsia o vytvorenie vlády, čaká náročné rokovanie. Na získanie väčšiny, ak nebudú mať tichú podporu ľudovcov, by potrebovali napríklad podporu baskických nacionalistov a katalánskych separatistov.

Starostka Barcelony Ada Colauová zo strany, ktorá patrí do koalície Unidas Podemos, Sánchezovi odkázala, aby sa pokúsil o vytvorenie širokej vládnej koalície. „Krajná pravica sa posilnila pre neschopnosť ľavice. Pedro, tvoje voľby zlyhali. Takže buď ľavica urobí širokú koalíciu, alebo pôjdeme všetci do…,“ odkázala šéfovi socialistov cez twitter.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #parlamentné voľby #Pedro Sanchéz