O novom rumunskom prezidentovi sa rozhodne v druhom kole volieb

O novom prezidentovi Rumunska sa rozhodne až v druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční 24. novembra. Prvé kolo síce jednoznačne vyhral úradujúci prezident Klaus Iohannis, nezískal však potrebnú absolútnu väčšinu hlasov, oznámila v noci na pondelok v Bukurešti ústredná volebná komisia po vyhodnotení vyše 99 percent odovzdaných hlasov.

11.11.2019 07:35
debata
Klaus Iohannis. Foto: SITA/AP, Andreea Alexandru
Klaus Iohannis Klaus Iohannis.

Šesťdesiatročný stredopravicový politik Iohannis, ktorý je príslušníkom nemeckej menšiny v Rumunsku, dostal v prvom kole 36,6 percenta hlasov. Jeho súperkou o dva týždne bude sociálnodemokra­tická expremiérka Viorica Dancilaová, ktorú podporilo 23,8 percenta zúčastnených voličov.

Iohannis tento výsledok označil za jednoznačné odmietnutie Dancilaovej strany Sociálnodemokra­tickej strany (PSD). „Nikdy predtým Rumuni v takej miere a tak jednoznačne nehlasovali proti PSD. Pre Rumunsko to znamená obrovský krok vpred,“ cituje Iohannisa agentúra APA. Zároveň vyzval Rumunov, aby 24. novembra išli voliť a „definitívne vytlačili PSD“.

Účasť voličov dosiahla o 47,7 percenta, takže bola nižšia ako v prezidentských voľbách v roku 2014 (52,31 percenta). Iohannis ťažil zrejme zo skutočnosti, že väčšia bola v mestách než vo vidieckych oblastiach, kde má väčšiu podporu Dancilaová.

Rumunsko je tzv. poloprezidentskou republikou, v ktorej má hlava štátu značné rozhodovacie právomoci napríklad v otázkach národnej bezpečnosti a zahraničnej politiky. Môže odmietnuť straníckych nominantov na predsedu vlády i vládnych nominantov na súdne posty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #prezidentské voľby #Klaus Iohannis