USA vyzvali Irak na vypísanie nových volieb a ukončenie násilností

USA vyzvali v nedeľu iracké orgány, aby vypísali predčasné parlamentné voľby a ukončili tvrdé zásahy proti demonštrantom.

11.11.2019 10:13
debata (13)

„Spojené štáty sú vážne znepokojené prebiehajúcimi útokmi na demonštrantov, ľudskoprávnych aktivistov a novinárov, ako aj obmedzovaním prístupu na internet v Iraku,“ uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Napriek tomu sa iracký ľud ozval a požaduje reformy. „USA sa pripájajú k misii OSN v Iraku (UNAMI) a vyzývajú irackú vládu, aby zastavila násilie proti demonštrantom a splnila prísľub prezidenta (Barhama) Sáliha uskutočniť volebnú reformu a vyhlásiť predčasné voľby,“ píše sa ďalej vo vyhlásení.

V Iraku prebiehajú 1. októbra protesty proti zhoršovaniu životných podmienok, zvyšujúcej sa nezamestnanosti a korupcii, ktoré sa rozšírili do južných, prevažne šiitských provincií. Takmer všade sú sprevádzané násilím a nepokojmi. Demonštranti požadujú rezignáciu vlády a usporiadanie predčasných parlamentných volieb.

Podľa parlamentného výboru pre ľudské práva prišlo počas protestov o život najmenej 319 ľudí vrátane demonštrantov a príslušníkov bezpečnostných síl. Zranených bolo asi 15.000 osôb. Pri zásahoch boli nasadení aj ostreľovači a použité lovecké pušky.

UNAMI predtým vyzvala na prepustenie demonštrantov a na vyšetrenie únosov aktivistov a lekárov, ktorí podľa nej boli zadržaní bezpečnostnými silami alebo ozbrojenými skupinami. Navrhla tiež súbor opatrení, ktoré sa majú vykonať v priebehu nasledujúcich týždňov a mesiacov vrátane volebných a ústavných reforiem, stíhania osôb zapojených do korupcie a prijatia protikorupčných zákonov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #parlamentné voľby