Dánsko od utorka na šesť mesiacov obnoví kontroly na hraniciach so Švédskom

Dánsko od utorka opätovne zavedie dočasné kontroly na hraniciach so Švédskom. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s tým, že k takémuto kroku krajina pristúpila v reakcii na násilné trestné činy, ktoré sa v ostatnom čase stali v okolí Kodane a dánske úrady tvrdia, že ich spáchali osoby zo Švédska.

11.11.2019 15:20
debata (7)

Šesťmesačné kontroly budú prebiehať na Öresundskom moste, ktorý spája Kodaň so švédskym mestom Malmö, a tiež v prístavoch pre trajekty. Öresundský most je dlhý vyše 7800 metrov, a je tak najdlhším kombinovaným mostom v Európe.

Od februára došlo v Kodani k celkovo 13 výbuchom. Dánske úrady tvrdia, že augustovú explóziu pred budovou daňového úradu v Kodani „spáchali zločinci, ktorí prišli cez hranicu zo Švédska“. V súvislosti s prípadom sú vo väzbe dvaja Švédi.

Na predmestí Kodane došlo 25. júna aj k dvojnásobnej vražde. Zastrelení boli dvaja švédski občania, pričom dánsky minister spravodlivosti Nick Häkkerup povedal, že išlo o vyrovnávanie účtov medzi znepriatelenými " gangmi zo Švédska".

V meste Malmö na juhu Švédska, ktoré sa nachádza blízko Kodane, zomrel v sobotu pri streľbe 15-ročný chlapec a jeden ďalší tínedžer je v kritickom stave. V súvislosti s týmto incidentom dosiaľ polícia nikoho nezadržala.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #hranice