MAAE potvrdila, že Irán neplní dohodu z roku 2015

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) našla v Iráne "častice uránu" na mieste, o ktorom ju Irán predtým neinformoval. MAAE to napísala v správe, do ktorej mala možnosť nahliadnuť agentúra AFP. MAAE dnes tiež potvrdila, že Irán navyšuje zásoby obohateného uránu nad limit dohody z roku 2015 a že urán obohacuje na vyššiu úroveň, než táto dohoda stanovila. O týchto aktivitách Irán vopred informoval.

11.11.2019 17:35 , aktualizované: 22:02
debata (38)

Teherán totiž postupne prestáva plniť záväzky z dohody o svojom jadrovom programe (JCPOA) kvôli postoju USA. Administratíva prezidenta Donalda Trumpa totiž dohodu uzavretú za jeho predchodcu Baracka Obamu v roku 2015 považuje za neúčinnú a príliš úzko zameranú. Spojené štáty preto od nej vlani – napriek nesúhlasu ďalších signatárov – odstúpili a obnovili sankcie, ktoré Iránu okrem iného bráni predávať ropu.

Podľa správy MAAE teraz Iránci obohacujú urán na 4,5 percenta, hoci dohoda im dovoľovala obohacovanie iba na úrovni 3,67 percenta. Zásoby tohto uránu, využiteľného jedine na mierové účely, nemali prekročiť 202 kilogramov. MAAE zistila, že 3. novembra ho Irán mal už 372 kilogramov.

Agentúra tiež potvrdila obnovu obohacovania uránu v centrifúgach prevádzky Fordú, ktorý mal byť podľa dohody prebudovaný na výskumné pracovisko. Údaje sú súčasťou štvrťročnej správy MAAE, ktorá je poverená kontrolou jadrových pracovísk v Iráne.

Francúzsko, Británia, Nemecko a EÚ sú znepokojené iránskym jadrovým programom

Francúzsko, Británia, Nemecko a EÚ v pondelok vyhlásili, že „sú extrémne znepokojení“ rozhodnutím Iránu obnoviť proces obohacovania uránu v jednom z jeho kľúčových zariadení aj napriek tomu, že ide o porušenie Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), tzv. jadrovej dohody, z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Británie a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku sú extrémne znepokojení nedávnym vyhlásením zo správy, ktorú 11. novembra zverejnila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), o tom, že Irán obnovil proces obohacovania uránu vo svojom jadrovom zariadení Fordú,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Všetky spomenuté krajiny, ako aj Únia následne vyzvali Teherán, aby „zvrátil všetky svoje kroky, ktoré odporujú JCPOA“, s tým, že sa musí okamžite vrátiť „k úplnému dodržiavaniu svojich záväzkov“.

MAAE v pondelok informovala, že centrifúgy v zariadení Fordú, kam Irán pozval jej inšpektorov, fungujú. Podľa jadrovej dohody sa malo stať zariadenie Fordú výskumným strediskom. Teraz sa tam nachádza vyše 1000 centrifúg.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #medzinárodná jadrová dohoda