Exprezident USA Carter podstúpil operáciu hlavy bez komplikácií

Bývalý americký prezident Jimmy Carter v utorok vo fakultnej nemocnici Emory v Atlante podstúpil chirurgický zákrok na hlave. Operácia, ktorá mala podľa Carterovej hovorkyne exprezidentovi uľaviť v tlaku na mozog, sa zaobišla bez komplikácií.

12.11.2019 06:35 , aktualizované: 17:41
Jimmy Carter Foto: ,
Jimmy Carter kritizoval Donalda Trumpa.
debata (121)

Carterovi spôsobilo tlak na mozog krvácanie po nedávnych pádoch. Podľa hovorkyne exprezidenta sa pacient teraz po zákroku zotavuje. „Z operácie nevzišli žiadne komplikácie. Prezident Carter zostane v nemocnici tak dlho, ako bude potrebné, na pozorovanie,“ potvrdila v dnešnom vyhlásení nadácie Carter Center.

Carter utrpel 21. októbra pri páde zlomeninu panvovej kosti, v dôsledku ktorej ho aj krátko hospitalizovali a neskôr prepustili do domáceho ošetrenia. Krátko predtým utrpel menšie poranenie nad ľavým okom, ktoré mu zošili niekoľkými stehmi. V máji Carter prekonal operáciu bedra.

Demokrat Carter pôsobil v rokoch 1977 – 1981 ako 39. prezident USA. V marci 2019 sa stal najdlhšie žijúcim prezidentom v dejinách krajiny. Predstihol vtedy exprezidenta Georgea H. W. Busha, ktorý zomrel vlani v novembri vo veku 94 rokov a 171 dní.

Aj po odchode z Bieleho domu zostal Carter verejne aktívny a v roku 2002 mu udelili Nobelovu cenu mieru za činnosť v jeho organizácii Carterovo centrum.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #hospitalizácia #Jimmy Carter