Orbán ustupuje európskym ľudovcom. Robí tak v záujme o obnovenie členstva strany Fidesz

Premiér Viktor Orbán začal v uplynulých týždňoch plniť viaceré podmienky, ktoré si - v záujme obnovenia členstva maďarskej vládnej strany Fidesz v Európskej ľudovej strane (EPP) - určilo vedenie tejto najväčšej európskej politickej strany. Napísal to v utorok v komentári ľavicový denník Népszava.

12.11.2019 13:18
Belgium Hungary Foto:
Viktor Orbán
debata (3)

Napätie medzi maďarskou vládou a EPP, z ktorej bol vládnuci Fidesz 20. marca vylúčený, sa tak podľa denníka v porovnaní s predchádzajúcim obdobím uvoľnilo. Podľa informácií novín v tom významnú úlohu zohrala skutočnosť, že sa Orbánov kabinet vzdal zámeru na vytvorenie systému samostatných správnych súdov. Fidesz tiež zmiernil svoj kritický tón voči Európskej únii.

Népszava dodáva, že dialóg s maďarskou vládou sa už rozbehol na viacerých fórach. K nim patrí aj pondelňajšie prijatie budúceho predsedu Európskej rady Charlesa Michela premiérom Orbánom. Politici sa na schôdzke zhodli v tom, že chcú v nadchádzajúcich rokoch spolupracovať v záujme nájdenia vhodných odpovedí na výzvy, ktorým čelí súčasná Európa.

Orbán s Michelom, ktorý nastúpi do funkcie 1. decembra, rokovali o všetkých dôležitých témach týkajúcich sa systému vzťahov Európskej únie (EÚ), povedal hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi. Spresnil, že rozhovory v sídle predsedu vlády v bývalom karmelitánskom kláštore sa týkali nielen otázok migrácie či hospodárskej politiky, ale aj zahraničnej politiky Únie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Fidesz