Maďarsko má v súčasnosti so Slovenskom doteraz najlepšie vzťahy, vyhlásil Szijjártó

Vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom v praktických otázkach sú najlepšie, aké doteraz boli, povedal v utorok v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na schôdzke parlamentného výboru pre spolupatričnosť Maďarov.

12.11.2019 16:46
debata (10)

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie v pravidelnom výročnom prejave na tejto pôde zhodnotil situáciu príslušníkov maďarského národa v materskej krajine i v zahraničí. Konštatoval, že situácia Maďarov žijúcich v Karpatskom oblúku je vo všeobecnosti lepšia než pred piatimi rokmi, avšak existuje ešte mnoho nevyriešených záležitostí.

Szijjártó zdôraznil, že národná politika je dôležitým prvkom maďarskej zahraničnej politiky, pretože hranice národa a štátu v prípade Maďarov nie sú totožné.

Stratégiou maďarskej diplomacie v súvislosti so susedskými krajinami, v ktorých žije maďarská menšina, je podľa ministra dosiahnuť najskôr úspechy v rôznych oblastiach, aby potom na základe týchto úspechov bolo možné časom s nádejou riešiť aj ťažké otázky Maďarov žijúcich v danej krajine.

V súvislosti so Slovenskom Szijjártó dodal, že v určitých otázkach tamojšej maďarskej menšiny došlo k pokroku, ale sú ešte stále neriešené oblasti.

Zo susedných krajín Maďarska vyzdvihol minister Srbsko, v ktorom je podľa jeho slov „najčestnejší prístup k maďarskej menšine“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Péter Szijjártó