Nepokoje v Bolívii si vyžiadali už sedem mŕtvych a stovky zranených

Nepokoje v Bolívii, ktoré vypukli 20. októbra kvôli výsledkom prezidentských volieb, si už vyžiadali sedem mŕtvych. S odvolaním sa na bolívijského generálneho prokurátora to dnes uviedla agentúra Europa Press. Potom, čo ústavný súd v utorok potvrdil za novú hlavu štátu senátorku Jeanine Áñezovú, opozičný líder Luis Camacho oznámil, že opozícia po troch týždňoch končí protestný štrajk. Poslanci strany odstupujúceho prezidenta Eva Moralesa však odmietajú jeho demisiu prijať.

13.11.2019 06:39 , aktualizované: 21:30
debata (49)

„S okamžitou platnosťou sa v súlade s ústavou ujímam funkcie prezidentky,“ uviedla Áñezová počas zasadnutia bolívijského parlamentu po tom, čo spolu s prezidentom Moralesom odstúpil viceprezident, ako aj predsedovia oboch komôr parlamentu – Senátu a poslaneckej snemovne.

Priaznivci Moralesa, ktorého v nedeľu armáda a polícia donútili k demisii a ktorý sa v utorok uchýlil do mexického azylu, v protestoch pokračujú. Áňezovú za hlavu štátu neuznávajú. Na dnešok zvolali zasadnutie poslanci Moralesovho Hnutia za socializmus (Movimiento al Socialismo – MAS) a chystajú sa Moralesovu demisiu neprijať.

Evo Morales už v stredu uviedol, že je pripravený vrátiť sa čo najskôr do vlasti, ak ho o to požiada ľud. Informovala o tom agentúra AFP. Morales z funkcie odstúpil po protestoch Bolívijčanov proti jeho už štvrtému zvoleniu vo voľbách.

„Ak ma moji občania o to požiadajú, som pripravený na návrat do upokojenej krajiny,“ povedal ľavicový líder v hlavnom meste Mexika. Morales zároveň vyzval na „národný dialóg“ s cieľom vyriešiť krízu v Bolívii a odmietol vyhlásenie sa Jeanine Áñezovej za hlavu štátu.

Ako informovala agentúra DPA, medzitým v bolívijskom meste La Paz demonštrovali Moralesovi stúpenci, ktorí žiadali jeho opätovné zvolenie do úradu prezidenta.

Socialistický prezident Evo Morales (60) bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe, ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje, ústavný súd mu však udelil v roku 2017 výnimku.

Výsledky októbrových prezidentských volieb opozícia neuznala a obvinila Moralesa z volebných podvodov. Násilné protesty, ktoré po voľbách nasledovali, si za tri týždne vyžiadali sedem mŕtvych. Z toho päť ľudí zomrelo na strelné zranenia, uviedol v utorok generálny prokurátor Juan Lanchipa Ponce. Podľa skorších informácií bolo pri nepokojoch zranených až 400 ľudí.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Bolívia #Evo Morales