Katalánski separatisti opäť zablokovali diaľnicu v Španielsku

Katalánski separatisti zablokovali v noci na stredu diaľnicu na severovýchode Španielska a spôsobili tak dopravnú zápchu. Informovali o tom agentúra AP a denník El País.

13.11.2019 12:51
španielsko, Foto:
Katalánska polícia bojuje proti demonštrantom, ktorí zatarasili diaľnicu v Španielsku.
debata (3)

Demonštranti sa začali už v utorok večer zhromažďovať na diaľnici AP7 v lokalite La Jonquera, ktorá sa nachádza na severe Katalánska pri hraniciach s Francúzskom. Do stredajšieho rána na ceste postavili barikády z kmeňov stromov a kusov kovu.

Na miesto blokády bola vyslaná poriadková polícia. Demonštranti sa po príchode bezpečnostných zložiek stiahli, pričom podpálili niektoré z barikád.

Na zablokovanom úseku diaľnice uviazlo podľa El País okolo 500 vozidiel. Záchranári ich vodičom a pasažierom rozdávali vodu, potraviny a prikrývky. Niekoľko desiatok ľudí previezli do neďalekého športového strediska, aby si aspoň na niekoľko hodín oddýchli.

Stovky katalánskych demonštrantov už v pondelok zablokovali rušný hraničný priechod medzi Francúzskom a Španielskom. Polícia ich však v utorok rozohnala a zatkla 18 osôb.

Aktivisti protestujú proti októbrovému rozhodnutiu španielskeho najvyššieho súdu. Ten 14. októbra odsúdil deväť katalánskych politikov a aktivistov na dlhoročné tresty väzenia za ich úlohu v neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti tohto regiónu od zvyšku Španielska na jeseň 2017.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko #blokáda