O Trumpovi nakoniec rozhodnú Američania

Je iba štvrtým prezidentom USA v dejinách, ktorý čelí ústavnej žalobe. Republikán Donald Trump sa však, zdá sa, nemusí príliš báť, že by impeachment viedol k tomu, že v Bielom dome skončí.

14.11.2019 09:00
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump s manželkou Melaniou.
debata (14)

Včera sa začali prvé verejné vypočúvania svedkov v celom procese, ktoré by mali trvať dva týždne. Proces impeachmentu spustila Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati. Ich šéf výboru pre dohľad nad tajnými službami Adam Schiff má na starosti, ktorých svedkov vypočujú. Na rad sa tak asi nedostanú niektorí ľudia, ktorých chceli verejne vyspovedať republikáni.

Tí žiadali, aby vystúpil informátor, ktorý upozornil na to, že Trump údajne tlačil na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Chcel, aby Kyjev vyšetroval aktivity bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera. Ten bol v správnej rade energetickej firmy Burisma. Whistleblower informujúci o správaní prezidenta však má podľa zákona právo zostať v anonymite.

Vládca Oválnej pracovne tvrdí, že všetko urobil správne. Biely dom zverejnil čiastočný prepis rozhovoru so Zelenským, ktorý vraj dokazuje, že Trump od Kyjeva nepožadoval žiadne služby. Prezident tiež vyhlásil, že do konca týždňa publikuje ešte informácie o ďalšom rozhovore s ukrajinskou hlavou štátu.

"Šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová spočiatku váhala, či spustiť proces impeachmentu proti prezidentovi Trumpovi. Po odhalení, čo sa dialo s finančnou pomocou USA Ukrajine, však bolo nemožné, aby sa tomu vyhla. V konečnom dôsledku to môže viesť k impeachmentu prezidenta,“ reagoval pre Pravdu Robert Schmuhl, expert na americkú politiku z Notredamskej univerzity v Indiane.

Trumpov nátlak

Vyzerá to tak, že Trump na istý čas pozastavil pomoc Ukrajine. Podľa stránky Defense News išlo až o 391 miliónov dolárov. Ďalšou formou nátlaku malo byť, že stretnutie Trumpa so Zelenským bolo podmienené začiatkom vyšetrovania Bidenovcov.

"V tejto chvíli je celý proces extrémne stranícky. Demokrati podporujú proces impeachmentu a republikáni sú absolútne proti. Podľa toho to vyzerá tak, že žaloba prejde v Snemovni reprezentantov. Tú kontrolujú demokrati. V Senáte, kde majú väčšinu republikáni, však potom impeachment neprejde. Znamená to, že Trump sa na budúci rok zúčastní volieb. V tom prípade budú americkí voliči v pozícii, ktorá sa dá prirovnať k odvolaciemu súdu. Budú posudzovať rozdielne výsledky, ktoré sa asi zrodia vo dvoch komorách Kongresu. Voliči rozhodnú o tom, ako vážne berú obvinenia proti Trumpovi a o tom, čo robil v pozícii prezidenta,“ uviedol Schmuhl. Prezidentské voľby sa v USA konajú na budúci rok v novembri.

"Proces impeachmentu sa hýbe rýchlo, pretože demokrati majú k dispozícii minimálne dve veci, na ktorých ho môžu postaviť, a ktoré sa dajú jednoducho vysvetliť verejnosti. Dúfajú, že podpora ľudí vytvorí tlak na republikánov v Senáte, aby Trumpa odsúdili,“ uviedol pre Pravdu Robert Shapiro, politológ z Kolumbijskej univerzity v New Yorku. "Prvou vecou, o ktorú sa demokrati môžu oprieť, by malo byť, ako Trump zneužil zverenú moc, keď sa snažil presvedčiť cudziu vládu, aby vyšetrovala jeho politického protivníka. Je jasné, že k tomu došlo. Nie je to trestný čin, ako bolo vlámanie v prípade Watergate. Ale zneužívanie právomocí je dôvod na impeachment. Druhou záležitosťou je marenie výkonu spravodlivosti, keď Biely dom bráni predstaviteľom vlády, aby vypovedali v Kongrese. Môžeme byť aj svedkami ďalších obvinení, keď sa demokrati vrátia k Muellerovej správe, čo by bol múdry ťah,“ myslí si Shapiro.

Včera vypovedali v Snemovni reprezentantov William Taylor, ktorý je poverený riadením americkej ambasády na Ukrajine, a George Kent, zástupca námestníka ministra zahraničných vecí pre európske a eurázijské záležitosti.

Dnes je naplánované vypočúvanie Marie Yovanovitchovej, ktorá do mája 2019 pôsobila ako veľvyslankyňa USA v Kyjeve. Podľa spravodajskej stránky Politico skončila po tom, čo ju očierňovali Trump a jeho právnik Rudy Giuliani. Ten ju obvinil, že nie je lojálna k prezidentovi. Kent pri výpovedi za zatvorenými dverami uviedol, že Giuliani otrávil americkú politiku lživou kampaňou. Informovala o tom televízia NBC.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #impeachment