Mladík strielal na škole v Rusku, zavraždil jednu osobu a tri zranil

Jedného človeka zabil a ďalšie tri zranil útočník, ktorý dnes strieľal na stavebnej škole vo východoruskom Blagoveščensku. Polícia podľa agentúry TASS uviedla, že motívom mladíka, ktorý bol študentom školy a ktorý potom spáchal samovraždu, boli zrejme spory so spolužiakmi.

14.11.2019 13:34
Rusko, streľba Foto:
Vyšetrovateľ fotografie učebňu, v ktorej došlo ku streľbe.
debata (14)

„Na mieste sme našli telá dvoch mladých ľudí vrátane útočníka,“ uviedla miestna pobočka ruského ministerstva vnútra. Dodala, že zbraň mal registrovanú 19-ročný muž, ktorý je považovaný za strelca. Útočníkovou obeťou je tiež 19-ročný študent.

V nemocnici skončili traja mladí ľudia vo veku 17, 19 a 20 rokov. Všetci museli podľa oblastných úradov podstúpiť operáciu. Dvaja z nich sú podľa lekárov vo vážnom stave, majú početné strelné poranenia.

Na streľbu políciu upozornil jeden zo študentov. Útočník na zasahujúcich policajtov strieľal, potom sa zabarikádoval v prednáškovej sále a nakoniec spáchal samovraždu. TASS s odvolaním sa na svoje zdroje napísala, že útoku predchádzal konflikt, keď študent prišiel neskoro na prednášku a bol vyzvaný, aby odišiel.

Okrem vraždy prípad posudzujú aj z pohľadu nezabezpečenia primeranej ochrany a podľa agentúry TASS zadržali strážnika zo súkromnej bezpečnostnej agentúry, ktorá mala ochranu školy na starosti. Ten zrejme pustil do školy študenta, ktorý v batohu preniesol cez kontrolu loveckú zbraň. Tú si potom nabil na toaletách.

Podľa nepotvrdených informácií, ktoré sa objavili v ruských médiách, devätnásťročný Danil Zasorin zo štvrtého ročníka strieľal z brokovnice kvôli pokarhaniu za fajčenie na chodbe. Podľa iných verzií bol vraj tichý a nenápadný chlapec obeťou šikanovania, čo však spolužiaci popierajú. Mohlo ísť tiež o pomstu kvôli dievčaťu. Školský posudok ho charakterizoval ako „pokojného a rozvážneho študenta“ vyhýbajúceho sa konfliktom. Žil v rodine, ktorá netrpela núdzou, s nevlastným otcom, matkou a mladším bratom.

Zhruba pred rokom Rusko šokovala hromadná vražda na škole v Kerči: 17. októbra 2018 študent štvrtého ročníka odborného učilišťa Vladislav Rosljakov vstúpil do školy s legálne vlastnenou puškou, vystrieľal všetky náboje, odpálil výbušné zariadenie umiestnené v školskej jedálni a sám sa zastrelil. Celkovo úrady zaregistrovali 21 mŕtvych vrátane útočníka. Zranených bolo 70 ľudí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Rusko