Počas demonštrácie Moralesových stúpencov zastrelili päť ľudí

Päť ľudí zahynulo a ďalších 75 osôb utrpelo zranenia pri potýčkach s bolívijskými bezpečnostnými silami, ku ktorým došlo počas demonštrácie stúpencov exprezidenta Eva Moralesa pri meste Cochabamba v strede Bolívie. Informovala o tom agentúra AP.

16.11.2019 08:27
debata (38)

Pokojná demonštrácia stúpencov bývalého bolívijského prezidenta Moralesa, ktorý v nedeľu odstúpil, prerástla do potýčok s poriadkovými silami, keď sa demonštranti pokúšali prejsť cez kontrolné stanovište bolívijskej armády pri meste Cochabamba, kde Moralesovi odporcovia a stúpenci spolu bojujú už niekoľko týždňov.

Lekár z nemocnice v meste Sacaba, kde sa demonštrácia začala, pre AP telefonicky potvrdil, že piati demonštranti podľahli zraneniam, ktoré utrpeli počas streľby poriadkových síl. Tie proti nim použili ostrú muníciu.

Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe, ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje, ústavný súd mu však udelil v roku 2017 výnimku.

Výsledky októbrových prezidentských volieb opozícia neuznala a obvinila Moralesa z volebných podvodov. Násilné protesty, ktoré po voľbách nasledovali, si doteraz vyžiadali 15 mŕtvych a viac ako 400 zranených.

Morales po troch týždňoch demonštrácií zo svojej funkcie 10. novembra odstúpil a následne odcestoval do Mexika, ktoré mu poskytlo azyl. Za dočasnú bolívijskú prezidentku sa v utorok vyhlásila podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Bolívia #Evo Morales