Maďarská opozícia ustupuje od narúšania poriadku v parlamente, napísal denník Népszava

Maďarské opozičné strany už nechcú viac narúšať poriadok v rokovacej sále parlamentu. Voličom chcú odkázať, že sú schopné vládnutia, napísal v utorok ľavicový denník Népszava.

19.11.2019 10:17
viktor orbán, maďarsko, fínsko, helsinky Foto: ,
Viktor Orban
debata (4)

Demokratická koalícia (DK), Maďarská socialistická strana (MSZP), Dialóg (Párbeszéd), Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Maďarská liberálna strana (Liberáli) a nezávislí poslanci parlamentu pravidelne rokujú o zosúladení stratégie opozičnej politiky, naposledy sa podľa informácií denníka zaoberali hrozbou vážneho obmedzenia práv úpravou zákona o parlamente.

V zmysle novely avizovanej vládnou stranou Fidesz by poslancom, ktorí narušia poriadok v rokovacej sále, hrozili veľmi prísne finančné tresty. Strany Jobbik, Dialóg, Liberáli, DK a MSZP na stretnutí skonštatovali, že namiesto radikalizácie či demonštratívneho odchodu z parlamentu by bolo vhodnejšie správať sa tak, aby ich voliči vnímali ako strany, ktoré sú schopné vládnuť.

Nezávislí poslanci sa ale domnievajú, že radikalizmus v parlamente je namieste, pretože vládna strana Fidesz reaguje sprísnením rokovacieho poriadku práve na obavy z politických následkov akcií opozície v zákonodarnom zbo­re.

Nezávislý poslanec Ákos Hadházy 21. októbra v parlamente narušil prejav premiéra Viktora Orbána priamo pred rečníckym pultom transparentmi, na ktorých bolo okrem iného uvedené: „Musí klamať, lebo nakradol príliš mnoho.“ Predseda parlamentu László Kövér navrhol pre poslanca pokutu vo výške 329.000 forintov (približne 981 eur). Následne vládny blok Fidesz-KDNP avizoval, že navrhne úpravu zákona o parlamente, aby bolo možné v budúcnosti ľahšie zamedziť takýmto radikálnym akciám poslancov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán