Prokuratúra ukončila vyšetrovanie Assangea pre obvinenia zo znásilnenia

Švédska prokuratúra v utorok vyhlásila, že zastavila vyšetrovanie zakladateľa organizácie WikiLeaks Juliana Assangea v prípade obvinenia zo znásilnenia z roku 2010. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

19.11.2019 20:39
BRITAIN-ASSANGE/SWEDEN Foto: ,
Švédska prokuratúra zastavila vyšetrovanie zakladateľa organizácie WikiLeaks Juliana Assangea v prípade obvinenia zo znásilnenia. (Archívna foto)
debata (32)

„Podľa môjho odhadu boli počas vyšetrovania vykonané všetky kroky, ktoré mohli byť spravené. Avšak na podanie obžaloby neexistuje dostatočné množstvo dôkazov,“ povedala novinárom zástupkyňa šéfa prokuratúry Eva-Marie Perssonová.

Assange sa momentálne nachádza vo väzbe v Británii. V roku 2012 sa uchýlil na ekvádorskú ambasádu v Londýne v snahe sa vyhnúť extradícii do Švédska. V júni švédsky súd rozhodol o tom, že nemá byť zatknutý a počas prebiehajúceho vyšetrovania nemusí byť vydaný do Švédska a bude môcť byť vypočúvaný v Británii.

O dva mesiace neskôr londýnska polícia vyvliekla Assangea z ekvádorského veľvyslanectva a súd mu uložil 50-týždňové väzenie za porušenie podmienok prepustenia na kauciu. Tento trest si už odpykal, ale naďalej zostáva vo väzení, zatiaľ čo konanie o jeho extradícii pokračuje.

Austrálčan Assange čelí v Spojených štátoch 18 bodom obžaloby vrátane sprisahania s cieľom ilegálne preniknúť do vládnych počítačov a porušenia zákona o špionáži. Ak by ho usvedčili, vo väzení by mohol stráviť niekoľko desaťročí.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange