Pentagon: IS využil stiahnutie vojsk USA zo severu Sýrie a tureckú inváziu

Stiahnutie amerických jednotiek zo severovýchodnej Sýrie a turecká vojenská operácia v tejto oblasti umožnili extrémistickému hnutiu Islamský štát (IS) preskupiť svoje sily a pripraviť nové útoky. V utorok to vo svojej správe uviedol úrad generálneho inšpektora ministerstva obrany USA. Informovala o tom agentúra AFP.

20.11.2019 07:22
debata (14)

„IS využil turecký vpád a následné stiahnutie amerických vojsk na to, aby obnovil svoje spôsobilosti a zdroje v Sýrii, čo zvýši jeho schopnosť plánovať útoky v zahraničí,“ uvádza sa v správe.

Extrémisti z IS budú mať teraz pravdepodobne „čas a priestor na to, aby zaútočili na Západ a poskytli podporu svojim 19 svetovým vetvám a sieťam“, uviedol úrad s odvolaním sa na informácie americkej vojenskej rozviedky DIA.

V správe sa tiež uvádza, že v dlhodobom horizonte sa IS „pravdepodobne pokúsi získať kontrolu nad niektorými sýrskymi mestami a zvýšiť svoj globálny vplyv“.

Úrad generálneho inšpektora zároveň predpokladá, že likvidácia lídra IS abú Bakra Baghdádího bude mať „malý vplyv na schopnosť IS preskupiť svoje sily“, keďže táto extrémistická organizácia už medzitým „aktivovala svoje spiace bunky a zintenzívnila útoky“ na Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF).

Úrad generálneho inšpektora ministerstva obrany USA je nezávislou agentúrou, ktorá dohliada na programy a operácie ministerstva obrany. Založený bol v roku 1982.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Pentagon #Islamský štát #prameň mieru